Seçim Esed'e meşruiyet kazandırmayacak

Seçim Esed'e meşruiyet kazandırmayacak

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, Suriye'de düzenlenen seçimlerin Esed'e meşruiyet kazandırmayacağını belirterek, seçimlerin gerçek siyasi değişim çağrısında bulunan Suriye halkına hakaret olduğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de yapılan devlet başkanlığı seçimini Beşşar Esed'in kazandığına ilişkin haberlerle ilgili olarak, William Hague'in "Esed'in bu seçimden önce meşruiyeti yoktu, seçimden sonra da yok. Bu seçimin gerçek demokrasi ile hiçbir ilgisi yoktur" ifadesine yer verildi.

Hague, seçimin "iç savaşın ortasında milyonların haklarından mahrum edildiği, temel insani yardıma erişimin engellendiği ve tüm Esed rejimi muhaliflerinin vahşice bastırıldığı yerde" düzenlendiğini vurgulayarak, "Böyle durumlarda yapılan seçim sadece Esed'in diktatörlüğünü sürdürmesinin bir yolu, gerçek siyasi değişim ve özgürlük çağrısı yapan Suriyelilere de hakarettir" ifadesini kullandı.

Esed'in Suriye'de barış, istikrar veya yeniden yapılanma için herhangi bir planı olmadığını belirten Hague, şunları kaydetti:

"Esed'in tek formülü öldürmek, kendi halkını aç bırakmak, tüm şehirleri yıkmak ve milyonları yerinden etmek. Esed, Suriye'yi daha büyük bir parçalanmaya, daha fazla sefalete doğru itiyor. Esed'in Suriye'deki çatışmaya son vermesi için açık bir yol var. Esed, Suriye'de iki tarafın ortak rızayla kurulacak bir geçici bir yönetim çağrısında bulunan BM destekli Cenevre sürecine bağlı kalmalıdır."

William Hague, Birleşik Krallık'ın Suriye'deki ılımlı muhalefeti ve muhalefetin ülke için doğru demokrasi, çoğulculuk ve insan haklarına saygı duyan vizyonlarını desteklemesi de dahil, Suriye'de gerçek bir siyasi çözüm arayanlara desteğini arttırdığını bildirdi.

Suriye'de yapılan devlet başkanlığını seçiminin resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 88,7'lik oyla Beşşar Esed'in kazandığının açıklanmasının ardından Brüksel'de yapılan G7 zirvesinin ilk günkü oturumunun sonunda yayınlanan bildiride de Suriye'deki devlet başkanlığı seçiminin "düzmece" olduğu belirtilerek, "Suriye'de Esed'e gelecek yok' denilmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.