Sebze ve meyve fiyatları 'hızlı' ucuzlayacak

Sebze ve meyve fiyatları 'hızlı' ucuzlayacak

Sebze ve meyvenin kalbi Antalya-Kumluca, yüksek hızlı tren ile İstanbul’a bağlanacak.

Mevsimsellik ve hava durumunun dışında sebze ve meyve fiyatlarının belirlenmesinde büyük rol oynayan taşımacılıkla ilgili önemli bir adım atılıyor.

Türkiye’de sebze ve meyve üretimi için kritik öneme sahip olan Kumluca’nın hızlı tren hattına bağlanması gündeme geldi. Böylece sebze ve meyvenin İstanbul’a ulaşımı 5 saate düşürülecek. Bu sayede üreticiden tüketiciye ulaşırken yılda 20 milyar liralık bölümü çürüyen sebze ve meyvenin önüne geçilirken, bu da fiyatlarda ciddi bir ucuzluğa neden olacak. Edinilen bilgilere göre Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın İstanbul ve Ankara’dan Antalya’ya bağlanacak Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı Kumluca ilçesine kadar uzanacak.

20 milyar lira havaya uçuyor

Proje henüz netlik kazanmasa da konuya ilişkin fizibilite çalışması yapılıyor. Kumluca’nın demiryolu ile İstanbul-Antalya YHT hızlı tren hattına bağlanmasıyla birlikte sebze meyve fiyatlarında taşımacılık kaynaklı artışların önüne geçilmiş olacak. Her yıl milyarlarca liralık ürün çöpe gitmek zorunda kalmazken, tüketici de uygun fiyata sebze ve meyve alabilecek. Yazın aşırı sıcaklar nedeniyle bozulma yaşanırken, kışın ise yoğun kar yağışı olan dönemlerde Antalya’dan İstanbul’a sebze meyve taşınması birkaç günü alabiliyor. Hattın tamamlanması ile birlikte Kumluca’dan vagona yüklenen sebze meyve 5 saatlik bir sürede İstanbul’a, daha kısa bir sürede ise Ankara’ya ulaşabilecek. Her yıl 46-47 milyon ton sebze-meyvenin üretildiği Türkiye’de bunun yaklaşık 20 milyar liraya karşılık gelen yüzde 25’i telef oluyor.

Yatırım programına girecek

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da üretici ve tüketicinin daha az mağduriyet yaşaması için konuyu yakından takip ediyor. Öte yandan İstanbul-Antalya Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı’na ilişkin yol haritası da netleşiyor. İstanbul’u Eskişehir-Kütahya-Afyon üzerinden bağlayacak hatta ilişkin adımlar atılmaya başladı. Kalkınma Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre Eskişehir-Kütahya-Afyon’un 2015 yatırım programına alınması için teklif yapıldı.

Kaynak : star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.