Sebze meyve fiyatlarına kuraklık etkisi

Sebze meyve fiyatlarına kuraklık etkisi

Ülke genelinde yaşanan kuraklık tarım ürünleri fiyatını olumsuz etkiledi.

Yaş sebze meyve ürünlerinin büyük bölümü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50'nin üzerinde artış yaşanıyor.
 
AA muhabirinin hal ve pazar fiyatlarından derlediği bilgilere göre yaş sebze ürünleri arasında en fazla fiyat artışı taze fasulye, barbunya, börülce, bamya gibi fazla sulama gerektiren ürünlerde yaşanıyor. Meyve ürünlerinde ise ağaçların çiçeklenme döneminde yaşanan don olayı sebebiyle ciddi bir rekolte düşüklüğü yaşanıyor.
 
30 Mart'ta yaşanan don olayı sebebiyle rekoltenin yüzde 80'inin kaybedildiği belirtilen Malatya kaysısı sebze halinde 12 liradan alıcı bulurken, şeftali, armut, erik, elma gibi meyvelerde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 ile yüzde 100 arasında daha pahalıya satılıyor. Sebze meyvelerin hal fiyatı ile tüketiciye ulaştığı pazar ve manav fiyatları arasında yüzde 50 ile yüzde 100 oranında fiyat farkı bulunuyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Yaş Meyve Sebze Hali'nde 4.8-5 liradan satılan taze fasulye pazar ve manavlarda 7 liraya kadar çıkıyor. İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Orhan Doğan, hal fiyatlarının arz talep dengesine göre değiştiğini söyledi. Bugün ucuz olan bir ününün yarın yüzde 100 daha pahalıya satılabildiğini belirten Doğan, halde soğan patates gibi ürünlerin geçen seneye göre hemen hemen aynı olduğunu kaydederek, "Taze fasulye, börülce, barbunya, bamya gibi sebzeler ile tüm meyve türlerinde artış yaşanıyor" dedi. Yaş sebzelerin kuraklığın yanısıra aşırı sıcaklardan da etkilendiğini ifade eden Orhan Doğan, taze fasulye, börülce, barbunya gibi ürünlerin sıcaktan etkilendiğini vurguladı. Doğan, hale gelen ürün miktarında geçen yıla göre düşüş olduğunu belirtti. Ürünün az olmasının fiyat istikrarsızlığını beraberinde getirdiğini kaydeden Doğan, şöyle konuştu: "Hallerin kuruluş amacı sebze meyveyi kayıt altına almak ve fiyat dengesini oluşturmak. Ürünün tamamı hale gelmediği için aynı üründe fiyat farklılıkları oluşuyor. Bir pazar yerinde 1 liraya satılan bir ürün başka bir pazarda 2-3 liraya satılabiliyor."
 
Hab​er7 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.