Şeb-i Arus diplomasisi yolda

Şeb-i Arus diplomasisi yolda

Son dönemde dış politika açılımları nedeniyle dünyanın dikkatlerini üzerine çeken Türkiye, bu konuda Mevlânâ'yı da içeren yeni bir adım atmaya hazırlanıyor.

Aksiyon Dergisi'nin verdiği habere göre Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 17 Aralık Şeb-i Arus törenlerinde batı ile doğunun dışişleri bakanlarını memleketi olan Konya'da buluşturacak.

Türkiye'nin son açılımlarını eksen değişikliği tartışmaları paralelinde masaya yatıran "Türkiye ekseni'' başlıklı bir habere göre, Balkanlar'da Sırplarla, Kafkaslar'da Gürcülerle, Ortadoğu'da Kürtlerle diyalog zemini yakalayan Türkiye'nin yönü batıya dönük; ancak sırtını doğuya dönmüyor; bu bölgelerde istikrarı hedefliyor. 17 Aralık'ta Davutoğlu Şeb-i Arus törenlerinde batı ile doğunun dışişleri bakanlarını, Konya'da buluşturarak bu mesajı dünyaya verecek. Bakanlık kaynakları henüz isimler konusunda net bir bilgi vermese de, etkinliğe çok farklı ülkelerden katılımlar olacağını vurguluyor.

Haberde, merkez ülke olma yolunda ilerleyen Türkiye'nin yeni vizyonuyla, arabuluculuktan insani yardıma kadar birçok talebe cevap veriliyor. Masada farklı, dışarıda farklı dil kullanılmıyor. Dergiye göre, Türkiye dış politikada diplomasinin dışında ekonomiyi, entelektüelleri, işadamlarını, öğrencileri, sivil toplum örgütlerini ve Türk okullarının gücünü de keşfetti. Bunun yanında yeni diplomatik enstrümanlar geliştiriyor. Şeb-i Arus diplomasisi bu çerçevedeki en yeni örnek.

STRATEJİK ORTAKLIK İÇİN SIRAYA GİRDİLER

Haberde, Türkiye'nin yoğun dış politika trafiğinin meyvelerine de dikkat çekilerek, Irak, Suriye gibi ülkelerle stratejik işbirliği anlaşması imzalamasından sonra birçok ülkenin Türkiye'ye "stratejik ortaklık" teklif ettiği de vurgulandı. Buna göre, aralarından Romanya, Mısır, Ürdün gibi ülkelerin de yer aldığı 10 kadar ülkenin teklifleri Dışişleri Bakanlığı'nın masasında duruyor.

Haberde işaret edilen bir diğer önemli gündem ise aralık ayındaki Rusya zirvesi. Diplomatik kaynaklar bu buluşmanın ardından imzalanacak anlaşmaların, iki ülke ilişkilerini stratejik işbirliğine taşıyacağına vurgu yapıyor.