Savaştan kaçtılar açlıkla mücadele ediyorlar

Savaştan kaçtılar açlıkla mücadele ediyorlar

Güney Sudan'daki savaştan kaçarak, Etiyopya'ya göç eden sığınmacılar, açlık, susuzluk, tıbbi imkanların yetersizliği ve güvenlik sorunlarıyla boğuşuyor.

AA ekibi, Gambela kentinde Güney Sudanlı sığınmacıların yaşadığı 4 kamptan biri olan ve yaklaşık 25 bin kişinin barındığı Pagak'ı görüntüledi.

Etiyopya'da yüzde 90'ı kadın ve çocuklardan oluşan Güney Sudanlı sığınmacıların yüzlerinde yaşadıkları mahrumiyet, sefalet ve çaresizlik okunuyor.

Anne ve babasını geçen yıl Aralık ayından beri devam eden Güney Sudan'daki çatışmalarda kaybeden henüz 8 yaşını doldurmamış, sığınmacı çocuk, büyük bir emekle yemek pişirmek için kullanılan yağ tenekesinin altında ateşi yakmaya çalışıyor.

Diğer bir çocuk da üzerinde yardım kuruluşlarından verilen bir tutam buğday veya pirinci kaynatacağı ateşi hazırlamak için uğraşıyor.

Sığınmacı çocuklar, yüzlerine sinekler yuvalanmış bir şekilde toprağın üzerinde uyuyor.

Kadınlar ve genç kızlar yiyecekleri olan bir tutam buğday veya çok az bir miktar yağı temin etmek için her gün metrelerce uzunlukta kuyruğa girmek zorunda kalıyor.

Güvenlik sorunu

Sığınmacıların tek sorunu açlık ve sağlık sorunları da değil. Güvenliğin olmaması da başka bir sorun.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres AA muhabirine geçen hafta yaptığı açıklamada, durumun iç açıcı olmadığını belirterek, Güney Sudan'daki sorunun bitmesine yönelik umutların tükendiğini söylemişti.

Çatışmanın tarafları arasındaki müzakerelerin tökezlemesine işaret eden Guterres, Etiyopya’nın arabuluculuğuyla bir mucize gerçekleşmesini beklediklerini, aksi takdirde insani felaket yaşanacağına dikkati çekmişti.

BM verilerine göre Gambela kentinde, yaklaşık 41 bin kişinin barındığı Pungido, 25 biner kişinin barındığı Kule(Tierkidi) ve Pagak, 15 bin kişinin yaşadığı Ningnang kampları bulunuyor. Güney Sudan'da ülke içinde 740 bin kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığı, 200 bin kişinin ise çevre ülkelere göç ettiği belirtiliyor.

Etiyopya hükümeti verilerine göre kamplarda barınan sığınmacıların yüzde 90'ı kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Güney Sudan'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te, görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı başarısız darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından Congley, Birlik ve Yukarı Nil gibi eyaletlerde, ordu birlikleri ile Machar yanlısı silahlı gruplar arasında çatışmalar patlak vermişti.

 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.