Savaştan Kaçıp Harabe Evlere Sığındılar

Savaştan Kaçıp Harabe Evlere Sığındılar

Kobani'deki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler, Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde harabe evlerde yaşamaya çalışıyor

Kobani'deki (Ayn el Arap) çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler, Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki harabe evlerde hayata tutunmaya çalışıyor. 
      IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalanlar, sığındıkları bölgelerde zor koşullarda hayatlarını devam ettirme mücadelesi veriyor.
 
Sığınmacılar, soğun havanın da etkisi göstermeye başlamasıyla ısınma sorunu da yaşıyor. Bu durumdan en çok da çocuklar etkileniyor. Birçoğunun ayağında çorap dahi bulunmayan çocuklar, yemek pişirilmek için yakılan ateşin başında ısınmaya çalışıyor.
 
Sığınmacılardan Mustafa Salih, AA muhabirine, IŞİD'in yakınlarındaki bir köyü basması üzerine yanlarına hiçbir şey alamadan Türkiye'ye kaçtıklarını söyledi. 
 
Salih, "IŞİD, bulunduğumuz bölgeye gelmeden kaçtık. Çünkü başka bölgelerdeki yakınlarımızdan, IŞİD'in genç, yaşlı demeden herkesi katlettiğini, evleri yakıp yıktığını duyduk. Canımızı kurtarmak için Türkiye'ye sığındık. Kırıkhan'na ulaştıktan sonra Kobani'deki evlerimizin yakılıp yıkıldığını öğrendik" dedi.
 
 Salih'in eşi Saide Salih de 5 aylık torunu İclil'in hastalandığını, sığındıkları yerde ateş yakıp, battaniyeye sarılarak ısınmaya çalıştıklarını kaydetti.
 
Zor günler geçirdiklerini anlatan Salih, şöyle devam etti:
 
"IŞİD'den kaçtık. Burada, odunluk veya ahırdan bozma bir yerde hayata tutunmaya çalışıyoruz. Torunum İclil henüz 5 aylık. Giyecek elbisesi, ayağında çorabı dahi yok. Yaktığımız ateşin başında ısınmaya çalışıyoruz ama yeterli olmuyor. Torunumun bünyesi çok zayıf, zatürre olmasından korkuyoruz. Biz bir şekilde dayanıyoruz ama o çok küçük. Birçok çocuk, İclil ile aynı kaderi paylaşıyor."
 
Salih, 15 kişi aynı evde yaşadıklarını, oğlunun günlük işlerde çalıştığını anacak kazandığı parayla karınlarını zor doyurduklarını belirtti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.