Savaştan daha beter

Savaştan daha beter

Bosna Hersek’te son yüzyılın en büyük sel felaketinin yaraları sarılmaya çalışılırken vatandaşlar mağdur durumda.

“Savaştayken yerlerimizden sürüldük, fakat geri döndüğümüzde, en azından evimiz ve diğer her şey yerindeydi. Şimdiyse ne yapacağımızı bilmiyoruz” diyen Bosnalılar, “Yaşadığımız sel felaketi savaştan beterdi” ifadelerini kullanıyor.
Bosna Hersek’te son yüzyılın en büyük sel felaketinin etkilediği yerleşim birimlerinden biri olan ve evlerin tamamen sular altında kaldığı Bosansi Şamats kentinde hâlâ suların tahliyesi için mücadele ediliyor.

Merhum Aliya İzzetbegoviç’in doğduğu kent olan Bosnaski Şamats, Bosna’daki sel felaketinden en fazla etkilenen yerleşim birimlerinden biri oldu. Sava ve Bosna Nehri’nin taşması sonucu tamamen evlerin sular altında kaldığı Bosanski Şamats kentinde yaşanan son durumu görüntülemek amacıyla AA ekibi, teknelerle bu kente girdi. Sel felaketinden büyük oranda etkilenen ve kent merkezindeki binaların tamamına yakınının sular altında kaldığı kentte, bir taraftan suların tahliye edilmeye çalışıldığı, diğer taraftan da vatandaşların yavaş yavaş evlerine dönmeye başladığı görüldü.

Bosanski Şamats şehrinde yaşayan vatandaşlar, kentin tarihi boyunca böyle bir sel felaketi yaşamadığını kaydettiler. Sel felaketinde yaklaşık 10 bin vatandaşın tahliye edildiği ve şu anda zamanın adeta durduğunun hissedildiği Bosanski Şamats kentinde yaşayanlar, selin bıraktığı atık ve çöpleri temizlemek için çalışma yürütüyor. Kent merkezinde bazı bölgelere ulaşım hâlâ teknelerle sağlanırken, kentteki Ortodoks Mezarlığı’nın ise hâlâ sular altında olduğu görüldü.

Bosanski Şamats’da 54 yıldır yaşayan Stana Mitroviç, ne kendisinin ne de komşularının böyle bir felaketi bugüne kadar görmediğini söyledi.
Şamats’da bazen taşkınların yaşandığını, fakat bu çapta sellere daha önce tanık olmadıklarını belirten Mitroviç, “Komşularımdan biri 92 yaşında ve tüm hayatını burada geçirdi. O da hiç böyle sel görmediğini söylüyor. Diğer komşularım da aynı düşüncede” diye konuştu.

Şamats kentinin Bosna ve Sava nehirleri üzerinde kurulu olduğunu hatırlatan Mitroviç, “Bu yüzden sel felaketi çok hızlı bir şekilde gelişti. Çok korkunç sahnelere tanık olduk. Yaşadıklarımız, savaştan bile beter. Savaştayken yerlerimizden sürüldük fakat geri döndüğümde, en azından evim ve diğer her şey yerindeydi. Şimdiyse ne yapacağımı bilmiyorum” şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.