Savaşın mağdurları kamplarda hayata tutunuyor

Savaşın mağdurları kamplarda hayata tutunuyor

Türkiye'deki kamplara yerleştirilen Suriyeliler, barınma ve temel ihtiyaçların yanı sıra eğitimden sağlığa, sosyal yaşamdan kültürel faaliyetlere kadar sunulan imkanlarla hayata tutunup geleceğe umutla bakıyor.

Ege Gürün'ün haberi:

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan yaklaşık 214 bin misafir, sınır şehirlerinde kurulan 22 çadır ve konteyner kentte barınıyor. Sığınmacılara, başta temel ihtiyaçları olmak üzere birçok alanda hizmet veriliyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Nizip ilçesine kurulan ve 980 çadırda 5 bin 170 Suriyeli yaşıyor. Fırat Nehri kıyısında oluşturulan kamp ise yaşadıkları acıları geride bırakan sığınmacıların ülkelerindeki zulmün durmasını umutla bekledikleri merkez haline geldi.

Sağlıklı barınma koşulları ve beslenme ihtiyaçlarının eksiksiz karşılandığı çadır kent, modern görüntüsüyle dikkat çekiyor. Sığınmacılar da ihtiyaç duydukları malzemeleri, Türk Kızılayının kendilerine verdiği gıda kartla marketlerden temin ediyor.

Çocuklara okul, annelere meslek kursu

Kampta, anaokulundan meslek becerisi kazandırmaya kadar her türlü eğitim imkanı da sağlanıyor. Küçük yaştaki Suriyeli çocuklar, anaokulunda aldıkları eğitimle yaşadıkları travmadan uzaklaşmaya çalışıyor.

Türkçe'nin de öğretildiği lise düzeyinde bir okulun da bulunduğu kampta; kadınlar için el sanatları, kuaförlük, resim, dikiş-nakış eğitimi veriliyor.

Kamptaki kurslardan en çok ilgiyi ise zor zamanlarında kendilerine kucak açan insanlarla daha sağlıklı iletişim kurabilmek için Türkçe kursu görüyor. Her yaş grubundaki Suriyeli kadın, Türkçe öğrenebilmek için adeta birbiriyle yarışıyor.

Suriyeli sığınmacılar, sağladığı imkanlardan dolayı Türkiye'ye büyük sevgi besliyorlar.

Kursta yapılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın portre resimleri de misafirlerin duvarlarını süslüyor

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.