Savaşın "eksik" bıraktığı hayatlar

Savaşın "eksik" bıraktığı hayatlar

Ülkelerindeki iç savaşta yaralanarak engelli hale gelen Suriyeliler, kendilerine kucak açan Türk halkı ve yakınlarının desteğiyle hayata tutunmaya çalışıyor.

Ülkelerinde 2011'den beri devam eden iç savaşta yaralanarak engelli hale gelen Suriyeliler, sığındıkları Türkiye'de yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Suriye'de çok sayıda insanın ölümü ve yaralanmasına neden olan iç savaşın izini bedeninde taşıyanlar arasında Muhammed Barğaş, Tarık Hillo, Rafet Zerzuri de bulunuyor.

Hatay'ın Altınözü ilçesinde Boynuyoğun Konaklama Tesisi'nde kalan 31 yaşındaki Muhammed Barğaş, 2 yıl önce Deyri Zor bölgesinde rejim uçaklarının bombardımanında sağ bacağını kaybettiğini belirtti.

İç savaşın başladığı günlerde mahallesindeki gençlerle toplanarak ülkesinin özgürlüğü ve geleceği için Özgür Suriye Ordusuna katıldıklarını anlatan Barğaş, şöyle devam etti:

"Ülkem ve ailem için halkına karşı silah kullanan Esed rejimiyle savaştım. Rejim güçleri yaşadığımız yerleri sürekli havadan ve karadan vuruyordu. 2 yıl önce yine havadan yapılan bombardıman sırasında, bulunduğum alana bomba düşmesiyle yaralandım. O an bayılmıştım. Kendime geldiğimde sağ bacağımı kanlar içinde gördüm. Arkadaşlarım beni Deyri Zor'da yer altında yapılan ilk yardım merkezine getirmişti. Burada doktorlar, sağ bacağımı kesmek zorunda kaldılar."

Yaklaşık 15 gün ilk yardım merkezinde kaldığını dile getiren Barğaş, "Daha sonra sağlıklı koşullarda tedavimin yapılması ve ailemin başına bir şey gelmemesi için yakınlarımın yardımıyla Şanlıurfa sınırından Türkiye'ye geldik" dedi.

Kendilerine sahip çıkan ve tüm ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye'ye teşekkür eden Barğaş, şunları kaydetti:

"Reyhanlı'da hayırseverlerce kurulan protez merkezinde, bacağıma protez takıldı. Ancak protezi kendi imkanlarıyla yaptıkları için maalesef kısa kaldı. Protezle de rahat yürüyemiyorum. Bacağıma uyumlu protez almam için hayırseverlerin desteğini bekliyorum. Ülkemdeki savaşın bitmesi ve memleketime dönerek mutlu bir hayat yaşamak için her gün dua ediyorum."

'Kolumu kaybettiğim için hiç üzülmedim'

Tesiste ailesiyle kalan 20 yaşındaki Tarık Hillo da Suriye'nin Lazkiye kentine bağlı Cebel Ekrad bölgesinde 5 ay önce Esed askerlerinin attığı roketle sol kolunu kaybettiğini söyledi.

Suriye'de 3 yıl önce de bir ağabeyinin rejim askerleriyle girdiği çatışmada hayatını kaybettiğini bildiren Hillo, ülkesinin özgürlüğü ve vatanın bütünlüğü için 4 yıldır rejim güçlerine karşı savaştığını anlattı.

Hillo, "Ülkem için kolumu kaybettim. Gerekirse canımı vermeye hazırım. Kolumu kaybettiğim için hiç üzülmedim. Allah rızası için tek koluma rağmen Suriye'ye geri giderek ülkem için savaşacağım" diye konuştu.

'Kopan elime tek protez parmak istiyorum'

Rafet Zerzuri (20) de 2,5 ay önce İdlib'in Cisr eş-Şuğur ilçesindeki çatışmada rejime ait savaş uçaklarının bombardımanında sağ bileğinin koptuğunu söyledi.

Tedavisinin Türkiye'de sürdüğünü ve ailesiyle çadırkentte kaldığını belirten Zerzuri, Suriye'de rejime karşı kanının son damlasına kadar savaşmayı sürdüreceğini kaydetti. Zerzuri, "Esed rejimine karşı savaşmak için çatışmalarda bilekten kopan elime tek protez parmak istiyorum" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.