Savaşın çocukları'na zor şartlarda eğitim

Savaşın çocukları'na zor şartlarda eğitim

Ülkesindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan öğretmen, kendisi gibi Suruç'a gelen Suriyeli Kürt ailelerin çocuklarına ders veriyor.

Ülkesindeki çatışmalardan kaçarak Türkiye'ye sığınan bir öğretmen, kendisi gibi Suruç'a gelen Suriyeli Kürt ailelerin çocuklarına defter, kalem ve silgi olmadan zor şartlar altında ders veriyor.
 
Suriye'nin Halep kentine bağlı Kobani (Ayn el Arap) ilçesinde terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalardan kaçan Suriyeli Kürt aileler ve çocukları, Suruç ilçesinde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.
 
Çatışmalar nedeniyle eğitim öğretim yılının başlamasına rağmen okullarından uzakta yaşayan çocuklara, kendileri gibi savaştan kaçan bir öğretmen ders veriyor.
 
Kobani'de öğretmenlik ve avukatlık yaparken ailesiyle Türkiye'ye sığınan ve eski bir karakol binasında kurulan kampta barınan Muhammet Nur, çocukları şeker, çikolata ve süt dağıtma bahanesiyle bir araya toplayıp eğitim vermeye çalışıyor. Arap harfleri başta olmak üzere çocuklara sayı saymayı ve şarkı söylemeyi öğreten Nur, eğitimin ardından çocukları ödüllendiriyor.
 
Nur, AA muhabirine yaptığın açıklamada, ülkesindeki çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kaldıklarını söyledi.
 
Türkiye'nin kendilerini çok iyi karşıladığını ve barınacak yer verdiğini anlatan Nur, "Biz Kobani'de yaşıyorduk. Oraya IŞİD gelince vatanımızı terk etmek zorunda kaldık. Bizi öldüreceklerdi. Onun için ailemi de alıp buraya gelmek zorunda kaldım. Ülkemizdeki savaşın sona ermesini bekliyoruz. Bizim bu durumumuza bir çare bulsunlar" dedi.
 
Eğitimlerinden uzak kalan çocuklara elinden geldiğince yardım etmeye çalıştığını dile getiren Nur, "Şeker, çikolata ve süt dağıtma bahanesiyle bir araya topladığım çocuklara bir şeyler öğretmeye çalışıyorum. Daha düzenli eğitim verebilmek için kalem, defter, silgi, tahta ve sıra gibi malzemelere ihtiyaç duyuyoruz" diye konuştu.
 
Suriyeli Kürt çocuklar ise okula gitmek istediklerini ancak kalem ve defterleri olmadığını belirttiler.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.