Savaşın çocukları Türkçe öğreniyor

Savaşın çocukları Türkçe öğreniyor

Ülkelerini iç savaş nedeniyle terk etmek zorunda kaldıkları için resmi belgelerinde “vatansız” olarak geçen, kimi annesini kimi ise babasını kaybetmiş olan savaşın mağduru çocuklar ikinci vatanlarının dilini ve kültürünü öğreniyor.

Kaybettikleri yakınlarının yasını bile tutamayan savaşın çocuklarının, kendi ülkelerine dönme umutlarını hiç kaybetmedikleri görülüyor. Sığınmak için çıktıkları umut yolculuğunda hayatlarını kaybeden çocuklar olsa da Türkiye’ye gelebilenler çok daha şanslı.

Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle anne ve babalarını kaybeden çocuklara Suriye Birlik ve Yardımlaşma Derneği kucak açtı. Dernek tarafından konteynerlerden oluşturularak kurulan Yardım Meşaleleri Geçici Eğitim Merkezi, Suriyeli yetim çocukların eğitimlerini sürdürmeleri için imkan tanıyor. Bu okulun öğrencileri ise tamamen ailelerini savaşta kaybeden çocuklar.

HEM ÇALIŞIYOR HEM DE OKUYOR

Okulun öğrencilerinden Bilal Bana, babasının hayatını kaybetmesinin ardından akrabalarıyla geldiği Kilis’te küçük yaşına rağmen hem çalışıyor hem de okuyor. Bir gün ülkesine dönmeyi umut ettiğini söyleyen Bana, “Savaşta bir çok akrabalarımla birlikte babamı da kaybettim. Sonra başka akrabalarımızla buraya geldim. Bir iş yerinde çalışırken oradan alıp burada okula yazdırdılar. Burada da yeni arkadaşlarım, öğretmenlerim var ama Suriye’deki okulumu ve arkadaşlarımı da çok özlüyorum.Oraya bir gün dönmek istiyorum” dedi.

SAVAŞ BİTİNCE DÖNMEYİ HAYAL EDİYOR

Babasını Halep’te kaybettikten sonra annesi evlenen ve akrabalarıyla yaşayan Bilal Bağ ise “Okulumu ve arkadaşlarımı çok özlüyorum. Savaştan kaçıp Kilis’e geldim ve çalışarak okuyorum. Buradaki okulda çok güzel fakat benim Suriye’deki okulumda güzeldi. Savaş bitince dönmek istiyorum" diye konuştu.

YARDIMLARLA YÜRÜTÜLEN EĞİTİM MERKEZİ

Yardım Meşaleleri Geçici Eğitim Merkezi Koordinatörü Ahmet Zorlu, “Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ailelerini kaybetmiş, tamamı yetim olan öğrencilerin bulunduğu eğitim merkezi. Devletimizin yetkilisi olarak buradaki 400 öğrencimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu çocuklara Türkçe öğretmenin yanı sıra kültürümüzle kaynaşmasını öğretiyoruz. Tabiki bunların yanı sıra birçok sosyal etkinliklerimiz oluyor. Burası yardımlarla yürütülmektedir ve her türlü yardıma ihtiyaç duymaktadır." dedi.

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.