Savaş nedeniyle 6 milyona yakın Suriyeli yerinden oldu

Savaş nedeniyle 6 milyona yakın Suriyeli yerinden oldu

Suriye'de Mart 2011'de başlayan şiddet olayları sebebiyle komşu ülkelere sığınmak zorunda kalan Suriyeli sayısının 5 milyon 835 bine ulaştığı belirtildi.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan şiddet olaylarının ardından yaşanan savaş sebebiyle komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısının 5 milyon 835 bine ulaştığı bildirildi. 
 
Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yayımlanan raporda, şiddet olayları sebebiyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan 5 milyon 835 bin Suriyeliden yüzde 50'sinin çocuk, yüzde 35'inin kadın, yüzde 15'inin ise erkek olduğu belirtildi. 
 
Varil bombaları ve roketlerle evleri bombalanan Suriyelilerin kaçmaktan başka çaresinin kalmadığı vurgulanan raporda, 2011 yılında olayların patlak vermesiyle başlayan göç dalgasının son aylarda daha da arttığına işaret edildi.
 
Raporda, sınırdan kaçak geçen Suriyelilerin sayısının da "çok fazla" olduğu, istatistiklere yansımadığı için de BM Mülteciler Yüksek Komiserliğindeki listelerde yer almadığı kaydedildi.
 
Türkiye ilk sırada
 
Raporda sığınmacı kabulünde 450 bini çocuk, 270 bini kadın olmak üzere 1, 9 milyonla sığınmacı kabulüyle Türkiye'nin birinci sırada yer aldığı bildirildi.
 
Kuzeyde şiddetlenen çatışmalar nedeniyle, son aylarda Türkiye'ye gelen sığınmacıların sayısında büyük artış yaşandığı aktarılan raporda, Türkiye'nin  özellikle  Ayn el Arap'tan (Kobani) gelen 180 binden fazla kişiyi tek seferde topraklarına kabul ettiğine vurgu yapıldı.
 
Lübnan
 
Suriyelileri mültecileri en çok kabul eden ikinci ülkenin Lübnan olduğu, bu ülkedeki sığınmacı sayısının 570 bini çocuk, 190 bini kadın, 1 milyonu aştığı ifade edildi.
 
Lübnan Başbakan Temmam Selam, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Suriyeli sığınmacılar nedeniyle ülkenin 7,5 milyar dolar zarara uğradığını söylemişti. Dünya Bankası verilerine göre ise Lübnan, sığınmacı kriziyle mücadele için yaklaşık 1,6 milyar dolara ihtiyaç duyuyor. 
 
Lübnan'da, Türkiye ve Ürdün’ün aksine hükümet tarafından Suriyeli sığınmacılar için oluşturulan resmi kamp bulunmuyor.
 
Ürdün 
 
Ürdün'e ise  Mart 2011'den bu yana devam eden savaş sebebiyle 350 bini çocuk 175 bini kadın yaklaşık bir milyon kişi göç etmek zorunda kaldı. BM rakamlarına göre, Ürdün'de 688 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Ürdün makamlarına göre ise bu sayı 1 milyon 393 bini aştı.
 
Suriye ile 375 kilometre sınır paylaşan Ürdün, bu ülkedeki iç savaşla başlayan sığınmacı akını nedeniyle özellikle ekonomik ve eğitim alanlarında olumsuz etkileniyor.
 
Sığınmacıların 740 bini 18 yaş altında 
 
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) verilerine göre, 740 bini 18 yaşının altında olan Suriyeli sığınmacıların çoğu kamplarda kalıyor. Resmi makamlar ise kamp dışında kalan kayıt dışı genç sığınmacıların sayısının daha fazla olduğunu belirtiyor.
 
Ekonomi olumsuz etkilendi
 
Özellikle 1967 Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra yüzbinlerce Filistinliye ev sahipliği yapan Ürdün'ün, uluslararası toplumun desteği olmadan Suriyeli sığınmacılarla baş edemeyeceği ifade ediliyor. Ürdün hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Suriyeli sığınmacılar için alınan dış yardımlar 2 milyon 243 bin dolara ulaştığı kaydediliyor.
 
 Öte yandan, Sığınmacı Dairesi Müdürlüğü, Ürdün'de "yeterli destek ve yardım sağlanmaması ve iyi muamele gösterilmemesi" nedeniyle 130 bin Suriyelinin ülkesine döndüğünü açıkladı.
 
Diğer ülkeler
 
Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi Suriye'ye komşu olan ülkeler yoğun sığınmacı akınına  maruz kalırken, Irak'ta 160 bini çocuk, 50 bini kadın 525 bin, Mısır'da ise 120 bini çocuk, 75 bini kadın 270 bin sığınmacı bulunuyor.
 
Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki darbenin ardından Suriyelilerin kötü muameleye maruz kaldığı belirtilirken, yaklaşık 3 bin Suriyelinin de hiçbir gerekçe gösterilmeksizin ve mülteci haklarına riayet edilmeksizin sınır dışı edildiği iddia ediliyor.
 
Libya, Cezayir, Fas gibi Mağrib ülkelerindeki Suriyeli sığınmacı sayısının ise yaklaşık 40 bin olduğu kaydediliyor. 
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.