Savaş mağduru çocuklara dost eli

Savaş mağduru çocuklara dost eli

Türkiye'ye sığınan Suriyeli ailelerin çocuklarına, kamplarda oluşturulan "Çocuk Dostu Alan"da savaşın izleri unutturulmaya çalışılıyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve kendileri için hazırlanan kamplarda barınan Suriyeli ailelerin çocuklarına yönelik AFAD, UNICEF, BM ve Türk Kızılayı işbirliğiyle "Çocuk Dostu Alan" oluşturuldu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) İl Müdürü Mahmut Söylemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'da bir konteyner ve 3 çadır kent olmak üzere toplam 4 konaklama tesisinin bulunduğunu söyledi. Bu tesislerde yaklaşık 73 bin Suriyelinin misafir edildiğini ifade eden Söylemez, burada kalan çocuklar üzerindeki savaşın olumsuz etkisinin giderilmesi için çalışma yapıldığını belirtti.

AFAD, UNICEF, BM ve Türk Kızılayı işbirliğinde kamplarda "Çocuk Dostu Alan" oluşturulduğunu vurgulayan Söylemez, proje kapsamında Suriyeli misafirlere psikolojik destek verdiklerini kaydetti. Harran konteyner kentteki 450 çocuğa yönelik faaliyet yürütüldüğüne işaret eden Söylemez, "Amacımız onların Suriye'de yaşadığı travmaları bertaraf etmek ve normal yaşantılarına dönmelerini sağlamak. Günde yaklaşık 90 çocuk yürütülen aktiviteye katılıyor. Oyunlarla çocuklar savaşın psikolojik etkilerinden arındırılmaya çalışılıyor" dedi.

"Daha çok uçak, tank, bomba çiziyorlardı"

Alanda çocukların zihinsel ve kas gelişimini yönelik, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çeşitli programlar düzenlendiğini dile getiren Söylemez, çocukların kaynaşarak sosyalleşmelerinin sağlandığını söyledi. Çalışmaların daha önceden de AFAD, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı psikologları tarafından uygulandığını hatırlatan Söylemez, konaklama tesislerindeki okullarda yapılan etkinliklerle de çocukların üzerindeki olumsuzluğun giderilmeye çalışıldığını belirtti. Yapılan çalışmaların çocukların üzerindeki geri dönüşün kendilerini mutlu ettiğini aktaran Söylemez, "İlk geldiklerinde çocuklardan resim yapmalarını istediğimizde daha çok uçak, tank, bomba çiziyorlardı. Şimdi ise çok güzel resimler yapıyorlar" diye konuştu. Söylemez, çocuklara yönelik çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.