Savaş, ilim öğretmesine mani olmadı

Savaş, ilim öğretmesine mani olmadı

Ülkesinde yaklaşık 40 yıl medresede talebe yetiştiren Suriyeli din alimi, iç savaş nedeniyle sığındığı Türkiye'de, vatandaşlarının ilim öğrenmesi için çaba gösteriyor.

Üç yılı aşkın süredir devam eden ve milyonlarca insanın hayatını altüst eden Suriye'deki iç savaşın masum çocukları eğitim ve öğretimden de uzak kalıyor.

Savaşın ilk gününden itibaren komşu ülkenin vatandaşlarına kapılarını açan ve Hz. Muhammed'in "Komşusu aç yatarken kendisi tok yatan bizden değildir" sözünden hareketle misafirperverliğini gösteren Türkiye, çeşitli kentlerde oluşturduğu kamplarda Suriyeli çocuklar için derslik oluşturdu. Kamp dışında kalan Suriyelilerin eğitimden uzak kalmaması için hem devlet hem de hayırseverler ellerinden gelen desteği gösteriyor.

Savaş nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli öğretmenler ise vatandaşlarının eğitim ve öğretimine katkı sunmak için ellerinden geleni yapıyor.

Suriye'nin kuzeyindeki Haseke ilinde yaklaşık 40 yıl medreselerde talebe yetiştiren 67 yaşındaki din alimi Muhammed Mashar el-İbrahim de geçen yıl geldiği Şanlıurfa'da ülkesindeki görevini hayırseverlerin desteğiyle sürdürmeye çalışıyor.

El-İbrahim, Haseke'de yaşanan bombardımanın ardından medresedeki öğrencilerin kenti terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Yaşanan olaylar nedeniyle vatandaşlarının büyük sıkıntılar çektiğini anlatan El-İbrahim, şöyle konuştu:

"Medresedeki 400 öğrenciye dini bilgi, tefsir, tecvit ve hafızlık dersi veriyorduk ama savaş başlayınca talebeler komşu ülkelere sığınmaya başladı. İnsanları maddi anlamda doyurmak kolay ama manevi anlamda boşluğa düştüklerinde onları toparlamak zor oluyor. Bu yüzden savaşta en çok üzüldüğüm çocukların ilimden uzaklaşması oldu. Bundan dolayı Akçakale'deki çadır kentte ders vermeye başladım. Bu anlamda ilgililer bana destek verdi. Orada yaklaşık 2 bin çocuğa eğitim sezonu açılana kadar ders verdim."

"Hem biz hem Türkiye imtihandan geçiyoruz"

El-İbrahim, esnafının katkısıyla kiraladığı bir evde yaşları 10-15 yaşındaki 30 Suriyeli çocuğa dini eğitim vermeyi sürdürdüğünü dile getirdi.

Talebelerinin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını anlatan El-İbrahim, "Türkiye hükumetine ve halkına ne kadar teşekkür edilse azdır. Sonuçta burası imtihan dünyası. Rabbim bizi savaşlaTürkiye'yi de savaşın mağdurlarına yardım etmekle imtihan ediyor. Türk halkı da bunu layıkıyla yerine getirmeye çalışıyor. Allah kendilerinden razı olsun. Bu medresede çevredeki esnaf bizim her türlü ihtiyacımızı karşılıyor. Kent genelinde ve kamplarda kalan çocukları toplayarak kendilerine ilim almaları konusunda yardımcı oluyoruz. Çocuklarda öğrenmeyi çok istiyor birçok öğrencimiz Kur'an-ı Kerim'i ezberlemeye başladı" diye konuştu.

Çocukların ilim almadan büyümesinin ilerisi için sıkıntı olacağını ifade eden El-İbrahim, bunu aşmak için daha çok çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.