Savaş, fıstık, ceviz ve baklava fiyatlarını uçurdu

Savaş, fıstık, ceviz ve baklava fiyatlarını uçurdu

Savaş sebebiyle kapanan Suriye, İran ve Ukrayna gümrük kapıları Antep fıstığı ve ceviz fiyatlarını uçurdu.

Birkaç ay öncesine göre iç fıstık ve ceviz fiyatları neredeyse iki kat zamlandı. Bu durum maliyetlere yansıyınca Ramazan ve bayramda iş yapmak isteyen tatlıcılar zor günler yaşıyor. Savaş sebebiyle gümrük kapıları kapandı. 4 ay önce 65-70 lira olan Antep fıstığının içi 110 liraya 25-30 lira olan ceviz ise 50-55 liraya yükseldi.
 
Bu durum zamları fiyatlara yansıtamayan tatlıcı esnafını zor durumda bırakıyor. Tatlıcılar, Suriye, İran ve Ukrayna gümrük kapılarının kapalı olması sebebiyle Türkiye’deki karaborsacıların fıstığı stokladığını ileri sürdü.
Bursa Tatlıcılar Süt ve Süt Ürünleri Şekerciler Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Necip Daş, esnafın zor günler geçirdiğini belirterek, " Bu fiyatlar fıstık ve ceviz olmadığından değil, karaborsacılardan kaynaklanmakta. Fıstık ve cevizi ranta çevirip milyonlarca lira kar elde ediyorlar.
 
Bunun yanında tereyağı fiyatları da artıyor. 4 ay önce 65-70 lira olan Antep fıstığının içi 110 liraya 25-30 lira olan ceviz ise 50-55 liraya yükseldi. Esnafın 110 liraya fıstık 55 liraya ceviz alıp bu işin içinden çıkması mümkün değil. Hammaddeye yüzde yüz zam geldi. Biz bunu tatlı fiyatlarına 5 ila 10 lira yansıttık” dedi.
 
Karaborsacılara mani olunmasını isteyen Daş, "Fıstığı stoklayıp büyük paralar elde eden tüccarlar var. Gümrüklerin açılmasını önemle rica ediyoruz. Gümrükler açılmadığı müddetçe fıstık fiyatları daha da artacak. Karaborsacılar, gümrüklerin kapalı olmasını fırsat bilip üreticinin elinden fıstıkları topladı. Şimdi istedikleri gibi fiyatlarla oynuyorlar” şeklinde konuştu.
 
Daş, fiyatların düzelmesi için gümrük kapılarının açılması gerektiğini söyledi.
 
TRT Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.