Savaş en çok kadın ve çocukları etkiliyor

Savaş en çok kadın ve çocukları etkiliyor

Yoğun çatışma ortamından kurtulmak için kaçmaktan başka çare bulamayan Suriyeli kadın ve çocuklar, günlerce süren yorucu yolculuğun ardından geldikleri Türkiye'de yaşama tutunuyor Suriyeli yazar Çakuç: "Çocukların, kadınların ve yaşlıların öldürülmesi biz

Suriye'de yaklaşık 3 yıldır devam eden iç savaş en çok kadın ve çocukları etkiliyor.

Ülkelerindeki olaylar nedeniyle çok sevdikleri vatanlarını terk etmek zorundan kalan Suriyeliler, sığındıkları Türkiye'de kendileri için hazırlanan kamplarda barınıyor.

Yoğun çatışma ortamlarından kurtulmak için kaçmaktan başka çare bulamayan sığınmacıların hepsinin ayrı bir hikayesi var. Ülkede yaşanan dram ise kadın ve çocukları derinden etkiliyor. Bazen ayak Yalın bazen de yeni dünyaya getirdikleri bebekleriyle yollara koyulan Suriyeli kadınlar, günlerce süren yorucu yolculuğun ardından hiç görmedikleri ülkede yaşama tutunuyor.

Suriye'nin geleceğine dair yıllarca makale ve kitap kaleme alan yazar Bisan Çakuç da Suriye'de hayat şartlarının zorlaşmasıyla ülkesini terk etmek zorunda kalanlardan sadece biri. Yaşadığı acı günlerin ardından Türkiye'ye gelmeye karar veren Çakuç, AA muhabirine, zorlu yolculuğu ve bu süreçte şahit olduğu dramı anlattı.

Haffe beldesindeki yoğun çatışmalardan kurtulmak için yola düştüğünü, Ceber El Ekrad Dağı'nı aşarak Türkiye'ye ulaştığını ifade eden Çakuç, ülkesine demokrasinin gelmesi için çalıştığını söyledi.

Türkiye'ye gelirken birçok drama da şahit olduğunu anlatan Çakuç, Suriyeli ailelerin evlerini ve yurtlarını kitleler halinde terk etmesinin kendisini çok etkilediğini dile getirdi.

Bir annenin olayların yaşandığı noktadan uzaklaşmaya çalışırken sırtındaki çocuğunun vurulmasını bile fark edemediğini anlatan Çakuç, "Savaşın yoğun olduğu bir anda anne çocuğunu sırtına alarak uzaklaşmaya çalışıyordu. O kaçarken çocuğu kurşunla vurularak öldürüldü ama annesi bunu fark edemedi. Bu olay beni derinden etkiledi. Çocukların, kadınların ve yaşlıların öldürülmesi bizi çok yaraladı. Bu savaş da en çok kadın ve çocukları etkiliyor" dedi.

Yaklaşık 20 yıldır Suriye'deki rejimi yazdığını vurgulayan Çakuç, Müslüman ve Arap ülkelerin rejimlerine dair çok sayıda makale yazdığını belirtti. Ortadoğu ülkelerinin başkanların halklarına musallat olduğunu ifade eden Çakuç, şöyle devam etti:

"Başkanlar kendi yönetimlerini sürdürmek için halkı fakirleştirdi. Biz yıllarca onların yaptığı yolsuzlukları yazdık. Bizim davamızdan dönmemiz mümkün değildir. Suriye halkının üzerindeki korku kabuğu kırıldı, dünya da buna şahit oldu. Devrim zafere ulaşıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Suriye'ye demokrasinin gelmesi için herkes elini taşın altına koydu, mücadelemiz ediyor."

Ülkesinde şahit olduğu ve yaşadığı dramı gelecek nesillere aktarmayı amaçladığını bildiren Çakuç, Ortadoğu'da yaşanan zulmün asırlar sonra da bilinmesini istediğini, bu nedenle gününün büyük bir kısmını kitap yazarak geçirdiğini anlattı.

Bugün kadar 14 kitap yazdığını belirten Çakuç, şimdi de annesinin sırtında öldürülen çocuğun özelinde ülkesinde yaşanan dramı kaleme aldığı kaydetti.

Türkiye'ye geldiğinde Antakyalıların kendilerini kucak açtığını vurgulayan Çakuç, "Bizi misafir edenler ev kiralamamıza bile izin vermedi, bizi 3 ay yanlarında ağırladılar. Onlara müteşekkirim. Türkler bize her konuda yardımda bulundu" dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.