Satürn'ün uydusunun en yakın çekimi

Satürn'ün uydusunun en yakın çekimi

NASA, Cassini uzay aracının Satürn'ün uydusu Dione'ye ait son yakın çekim fotoğraflarını sundu. Yakın geçiş esnasında Dione'nin yüzeyine ait en detaylı fotoğraflar elde edildi

Jüpiter sistemini gözlemleyen Cassini uzay aracı, 17 Ağustos'ta buzul uydu Dione'yi beşinci kez yakından fotoğrafladı. Cassini, Dione'ye gerçekleştirdiği beşinci yakın geçişte uydunun yüzeyine ait en detaylı iki fotoğrafı elde etti.

NASA, 474 kilometre mesafeden gerçekleşen yakın geçişin ana amacının görüntü elde etmek değil, yerçekimi deneyi olduğunu belirtti. Cassini, kameraların görüntü alması için konum almadan Dione'nin çekim gücü etkisiyle birlikte hareket etti. Bu durum görüntü almayı zorlaştırırken, kameralar hızlı geçiş esnasında az sayıda görüntü elde etti.

NASA, Cassini'nin yerçekim deney donanımı, manyetosfer ve plazma bilim donanımlarından elde edilecek verilerin gelecek aylar içinde analiz edileceğini belirtti. Veriler, Dione'nin iç yapısı ve yüzeyindeki faaliyetler hakkında yeni bilgiler sunacak.

Cassini, Dione'nin ardından yakın gözlemlerine bir diğer buzul uydu Enceladus ile devam edecek. Uzay aracı, 28 Ekim'de yapacağı yakın geçiş esnasında Enceladus'un yüzeyine 49 kilometre yaklaşacak. Cassini, Aralık ayında 4,999 kilometreden son geçişini yaparak Enceladus'tan da uzaklaşacak.

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından kontrol edilen Cassini, Eylül 2017'de sona erecek görevinde Satürn ve halkaları arasındaki bölgede çok sayıda 'dalış' gerçekleştirecek. Uzay aracının 'Büyük Final' olarak adlandırılan son görev yılı, 2 binden fazla insanın yer aldığı bir projenin de sonu olacak.

Dione'ye yapılan son yakın geçişin fotoğraflarına bakmak için: http://photojournal.jpl.nasa.gov/keywords/flyby

Al Jazeera

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.