Sarmaşığın 'yeşile boyadığı' cami

Sarmaşığın 'yeşile boyadığı' cami

Adana'da, Balkanlar'dan göç edenlerin yaşadığı Köprülü Mahallesi'nde 1930'da yapılan Köprüköy Camisi, dış duvar ve minaresini kaplayan sarmaşıkla dikkati çekiyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Balkanlar'dan Anadolu'ya göç eden muhacirlerin yerleştirildiği merkez Yüreğir ilçesi Köprülü Mahallesi'nde, dönemin önde gelen iş adamlarından Bosnalı Salih Efendi öncülüğünde yapımına başlanan Köprüköy Camisi, 1930'da ibadete açıldı.

Halk arasında "Yeşil Minareli Cami" veya "Yeşil Cami" olarak anılıyor

Bazı bölümleri 1960'ta betonarmeyle güçlendirilen caminin çevresi, 20-25 yıl önce vatandaşların katkısıyla düzenlendi. Bahçesine dikilen sarmaşık, cami duvarlarını ve minareyi kapladı. Minaresi, çam ağacını andıran cami, bu özelliğiyle halk arasında "yeşil cami" olarak anılıyor.

Cami binasını ve minaresini saran sarmaşıkların kendilerinden önceki yönetim döneminde, 20-25 yıl önce dikildiğini ifade eden Or, Diyanet İşleri Başkanlığı kayıtlarında Köprüköy Camisi olarak tescil edilen ibadethanenin, halk arasında "Yeşil Minareli Cami" veya "Yeşil Cami" olarak anıldığını kaydetti.

Sarmaşıklar kadar caminin bahçesindeki rengarenk çiçeklerin de yapıya ayrı güzellik kattığını vurgulayan Or, "Caminin etrafını saran sarmaşıklar doğal bir klima vazifesi görüyor. Biz de elimizden gelen katkıyı ortaya koyuyoruz. Camiye gelen cemaatimiz avluda oturarak, yaptığı ibadetin manevi hazzını yeşillikler içerisinde yaşıyor" dedi.

Cami İmamı Yakup Üveç de bahçesinin güzelliği, bina çevresini ve minareyi saran sarmaşıkla caminin öne çıktığını söyledi.

Vatandaşların cami avlusunda sohbet ederek vakit geçirdiğini aktaran Üveç, şunları kaydetti:

"Dinlenme imkanları var. Gölgesi gayet güzel, hoş sohbetlerde bulunuyorlar. Namazlarını kılıp evlerine gidiyorlar. Burada güzel zaman geçiriyorlar. Güllerimiz, mevsimlik çiçekler açıyor, burada güzellik hiç eksik olmuyor. Bahçede sürekli çiçek var. Gönül ister ki tüm camilerimizin çevresi, bahçesi bu şekilde olsun, insanlar oturup dinlensin, hoş zaman geçirebilsin."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.