'Sarkisyan savaş suçlusu sayılsın'

'Sarkisyan savaş suçlusu sayılsın'

Azeriler, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın 'savaş suçlusu' ilan edilmesi için harekete geçti

Buket Güven'in haberi:

Yakın tarihin en büyük katliamlarından birinin yaşandığı Hocalı'nın yıldönümü yaklaşırken Azerbaycan, katliam sırasında Ermeni askeri güçlerinin komutanı olan Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın 'savaş suçlusu' ilan edilmesi için harekete geçti.

KATLİAMI İTİRAF ETMİŞTİ

Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabasında 1992 yılında Ermenistan'ın yaptığı katliam artık cezasız kalmayacak. Azerbaycan Yönetimi, Ermenistan Devlet Başkanı'nın sorumlusu olduğu bu katliamın uluslar arası alanda cezasını bulması için adım atmaya hazırlanıyor.  Bakü Yönetimi Lahey'deki Uluslar arası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) başvuracak. Bunun için gerekli delilleri toplayan Azerbaycan dosyanın tamamlanması sonrasında Lahey'in kapısını çalacak. Bu çerçevede Sarkisyan'ın beyanları ve verdiği röportajlar da önemli bir delili teşkil edecek.  Sarkisyan'ın İngiliz araştırmacı ve yazar Thomas de Waal'a verdiği röportaj da söylediği “Azerbaycanlılar bizlerin sivil halkı öldüreceğimize inanmıyorlardı. Biz o kanıyı kırdık” sözler de savaş suçlusu olarak yargılanmasında önemli bir kanıt olacak. Dosyada Hocalı katliamına dair işkence dolu fotoğrafların da yer alması planlanıyor.

83'Ü ÇOCUK, 106'SI KADIN TOPLAM 613 ÖLÜ

Hocalı katliamı Ermeni güçlerinin 1992 yılının 25 Şubatı 26 Şubat'ta bağlayan gecede bölgedeki 366. Alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Hocalı kasabasına saldırması ile yaşandı. Azeri resmi kaynaklarına göre, bu saldırıda 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 sakin öldürülürken toplam 487 kişi ağır yaralandı. Bin 150 kişinin rehin alındığı saldırıda 150 kişi de kayboldu. Cesetlerin üzerinde yapılan incelemelerde birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği görüldüğü ifade edilirken katliama hamile kadınların ve çocukların da maruz kaldığı tespit edildi.

"ÜST'ÜN SORUMLULUĞU"NDAN KAÇAMAYACAK

Sarkisyan, bizzat komuta ettiği ve emri altındakilerin yaptıkları operasyonlardan sorumlu tutulabilecek. Kanlı çatışmaların yaşandığı Ruanda'da, Ruanda eski Başbakanı Jean Kambanda ve Belediye Başkanı Jean Pierre Akayesu, 'Üst'ün sorumluluğu' çerçevesinde, emirleri altındakilerin işlediği soykırım, yok etme, ırza geçme gibi suçların sorumluluğundan kaçamamıştı. . Başvurunun kabul edilmesi sonrasında Sarkisyan'ın yargılama süreci başlayacak.  

HOCALI'DAKİ KATLİAMI TANIYAN ÜLKELER

Meksika Senato'su 2011 yılında Hocalı katliamını soykırım olarak nitelendiren bir karar almıştı. Bunun yanı sıra Pakistan, Kolombiya, Çek Cumhuriyeti, Bosna-Hersek, Peru, Honduras, Sudan, İslam İşbirliği Örgütü ayrıca ABD'nin 13 eyaletinde Hocalı katliamı soykırım olarak kabul edildi.

Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.