Sarıkaya’da 20 bin dekar tarım alanı doludan zarar gördü

Sarıkaya’da 20 bin dekar tarım alanı doludan zarar gördü

Yozgat’ta son günlerde etkili olan dolu yağışı binlerce dönüm tarım alanına zarar verdi. Sarıkaya ilçesinde etkili olan dolu yaklaşık 20 bin dekar ekili tarım alanını tahrip etti.

İlçeye bağlı Akbenli Çiftliği Muhtarı Erdoğan Aksoy, yaklaşık 20 dakika fındık ve ceviz büyüklüğünde düşen dolunun özellikle buğday ve arpa ekili tarım alanlarına yüzde 100’e varan zarar verdiğini söyledi. Doludan ilçeye bağlı 15 köyün zarar gördüğünü anlatan Aksoy, "Hububat alanı olarak 15 bin dekar, pancar ve diğer ürünlerde 5 bin dkar olmak üzere yaklaşık 20 bin dekar ekili alanlar zarar gördü. Sigorta yı yaptırmadık. Çünkü pek çok köylü icarına yani kiralama yoluyla ekim yaptığı için mal sahibi değil bu yüzden sigorta yaptırma imkanı olmuyor köyümüzde ve diğer köylerde toplasan 3-5 kişi ancak çıkar. Bu kapsamda borç erteleme biz çiftçilere bir fayda sağlamaz. Çiftçinin geçen yıl yaptığı masraf gitti. Şimdi ürün olmadığı için hasat yapamayacak. Ekimde ise yine tohum gübre derdine düşecek nerden bulup nasıl ekecek. Devletimizin borç ertelemesiyle bizim bu sıkıntımız giderilmez. Yetkililerimizden bizlere yardım etmelerini istiyoruz." diye konuştu.

Diğer çiftçilerde benzer ifadeler kullanarak devletin borçları ertelemesinin kendilerine bir fayda sağlamayacağını belirterek, çözümün borcun silinmesi ve kendilerine tohum ve gübre desteği sağlanması gerektiğini ifade etti.

Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör'de dolunun Yozgat ve ilçelerindeki binlerce dekar tarım alanlarına zarar verdiğini kaydetti. Güngör, "Çiftçilerimiz bu yıl ürünleirnin hasadını yapamaz duruma geldi. Ziraat bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının ertelenmesini değil tamamıyla affedilmesini istiyor. Bunun yanı sıra hasat ayı çitçimizin borçlarını ödeme ayı olarak bilinir. Ürün olmayınca hasat yapamayan çiftçilerimiz borçlarını neyle nasıl ödeyecek? sıkıntılı bir durum. Devlet yetkililerimizden çiftçilerimize tohum ve bazı desteklerde bulunmasını istiyoruz."ifadelerini kullandı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.