Şarbon nedir? Şarbon'a yakalandığınızı nasıl anlarsınız?

Şarbon nedir? Şarbon'a yakalandığınızı nasıl anlarsınız?

İstanbul'da 22 kişide Şarbon görülmesi halkı paniğe sürükledi. Pek çok kişi şarbon nedir? Şarbon nasıl anlaşılır? gibi aramalar yapıyor.

Dün akşam saatlerinde İstanbul'da şarbon vakalarına rastlandığı bilgilerinin paylaşılması endişeye sevk etmiş durumda. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından verilen bilgilere göre İstanbul'da 22 kişi şarbon şüphesi ile karantinaya alınmış durumda.

Pakdemirli'nin verdiği bilgilere göre 22 kişiden sadece 4'ünün şarbon taşıdığı ihtimali üzerine duruluyor. Geri kalan 18 kişi sadece önlem olarak karanitana altında tutuluyor.

Şarbon nedir?

Şarbon, içlerinde etlerini yediklerimizin de bulunduğu otçul hayvanlarda görülen bir bakteri türüdür. Bilimsel ismi Şarbon Bacillus Anthacris'tir.

Şarbon hastalığı görülme yerine göre 3'e ayrılır. Deri Şarbonu, Akciğer Şarbonu, Bağırsak Şarbonu. Akciğer ve Bağırsak yolu ile bulaşanlar ölümcül olabilir. Şarbon çok çok nadir olarak insandan insana bulaşır.

Ülkemizde ve dünyada görülen şarbonun yüzde 85'i deri şarbonudur. Bu da işin rahatlatıcı kısmıdır.

Şarbon belirtileri nelerdir? Şarbon nasıl anlaşılır?

Deri şarbonu: Enfekte olan hayvanların derilerinden bulaşan bu türde derinizde ağrı, sızı ve kabartılar oluşur. Bazen kabartı çevresinde ödem oluşur.
Akciğer şarbonu: Hasta hayvanlardan solunum yolu ile bulaşan bu türde bir hafta içinde soğuk algınlığına benzer etkiler ortaya çıkar. Ateş çıkması, bitkinlik ve halsizlik görülür. Ardından nefes alıp vermede güçlükler başlar.
Bağırsak şarbonu: Yine hasta hayvanların yenmesi ile oluşur. Bu türde şarbonlu hayvanların etlerinin çiğ veya az pişmiş yenmesi risk oluşturur. Fakat bu sefer enfeksiyon bağırsaklara yerleşir. Mide bulantısı, iştah kaybı, karın ağrısı, kan kusma ve kanlı ishal gibi ciddi belirtiler görülür.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.