Sapanca kurtuluyor

Sapanca kurtuluyor

TÜPRAŞ, İzmit Rafinerisi'nde kuracağı "Su Hazırlama Ünitesi"nin devreye girmesi ve planlandığı gibi çalışması ile Sapanca Gölü'nden kullandığı üretim amaçlı su miktarını atık sudan karşılayacak.

İSU Genel Müdürlüğü ile geliştirilen proje çerçevesinde 12 milyon ton su arıtılırken bunun 7,4 milyon tonu kullanılacak.
 
TÜPRAŞ, İzmit Rafinerisi'nde "Su Hazırlama Ünitesi"nin devreye girmesi ve planlandığı gibi çalışması ile Sapanca Gölü'nden kullanılan üretim amaçlı su miktarı atık sudan karşılanacak. TÜPRAŞ'tan yapılan açıklamada, kurumun doğal kaynak tüketiminin azaltılması ve su kaynaklarının verimli kullanımı sorumluluğu gereği İzmit Rafinerisi'nde yeni "Su Hazırlama Ünitesi" kurulmasına yönelik çalışmaları başlattığı kaydedildi.
 
Bu sistemden üretilecek suyun üretim süreçleri ve acil durumlarda yangın suyu sisteminde kullanılacağı ifade edilen açıklamada, arıtılmış atık suların yeniden kullanımı için "Ön Arıtım ve Ters Ozmoz Membran" teknolojisiyle kurulacak ünite yatırım tutarının yaklaşık 50 milyon lira olduğu bildirildi.
 
TÜKETTİĞİNDEN FAZLASINI ÜRETECEK
 
Yatırımla Sapanca Gölü'nden su temininin asgariye indirilerek, su geri kazanımının en üst düzeye çıkarılmasının hedeflendiği kaydedilen açıklamada, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü ile geliştirilen proje çerçevesinde, Körfez bölgesinin arıtılmış atık suları işlenerek, yeniden kullanıma hazır hale getirilecek. Ünitenin saatte 450 metreküp su üretecek ilk bölümü 4 ay, bin metreküplük 2. bölümü ise 12 ay sonra devreye alınacak. Bu miktar yılda yaklaşık 12 milyon ton su anlamına geliyor. 2000'li yıllarda ortalama 10 milyon ton su kullanan İzmit Rafinerisi'nde süreç ve sistem iyileştirmeleriyle geri kazanım çalışmaları sonucunda, su kullanımı yılda 7.4 milyon ton seviyelerine inmişti" ifadelerine yer verildi.
 
İHTİYAÇ ATIK SUDAN KARŞILANACAK
 
İzmit Rafineri'sinde gerçekleştirilen enerji verimliliği ve su tasarrufu çalışmalarıyla Sapanca Gölü'nden alınan su miktarının Ocak-Mayıs 2014 döneminde, 2013 yılı ortalamasına göre yüzde 25 azaldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Su Hazırlama Ünitesi'nin devreye girmesi ve planlandığı şekilde çalışması sonucu TÜPRAŞ, Sapanca Gölü'nden kullandığı üretim amaçlı su miktarını atık sudan karşılayacaktır. Alternatif su kaynaklarının devreye alınmasının yanı sıra, yüksek ısı ve basınç altında çalışan rafineri üretim faaliyetinin emniyetle sürdürülebilmesi, ürün güvenliği, afet ve su taşkını riski için Sapanca Gölü su nakil hatları çalışır halde tutulmaya devam edilecektir. 2008-2013 arasında Tüpraş'ın, rafineri üretim süreçlerinin tamamında kaynakların verimli kullanımı, çevre üzerinde oluşması muhtemel etkilerin bertarafı, doğal kaynakların korunması amaçlı yatırımlarının toplamı 848 milyon liraya ulaşmıştır."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.