Sapanca Gölünden Su Alımı Durduruldu

Sapanca Gölünden Su Alımı Durduruldu

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğü (İSU), son yağışla birlikte Yuvacık barajında yeteri kadar su bulunması nedeniyle Sapanca gölünden su alımını durdurdu.

İSU Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının tamamını Yuvacık Barajı ile yeni açılan kuyulardan karşılandığı belirtildi. Açıklamada, artan yağışla Yuvacık barajının doluluk oranının artması ve açılan su kuyularından da gerekli su takviyesinin sağlanması nedeniyle Kocaeli, Sapanca gölünden su alımının durdurulduğu bilgisi verildi. İki yıldır yaşanan kuraklığa bağlı olarak yeterli yağışların olmaması ve buna bağlı olarak Yuvacık barajının ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle Sapanca gölü tek su kaynağı haline geldi. Ancak, Sakarya ve Kocaeli gibi iki büyükşehrin su ihtiyacını karşılayan aynı zamanda sanayi kuruluşlarına da su temin eden Sapanca gölünde kuraklığın etkisiyle korkutucu boyutlarda su çekilmeleri yaşandı. Bunun üzerine, Kocaeli’nin su ihtiyacının bir kısmını Sapanca gölünden karşılayan İSU, bir yandan da Kartepe, Başiskele, Körfez ve Gebze bölgelerinde açtığı 86 derin kuyuyu devreye aldı. Ayrıca, sanayi kuruluşları ile yeşil alanların kullanma suyu ihtiyacı için de geri kazanım suyu verilmeye başladı.
 
Bölgede son günlerde etkili olan yağışlar ve yeni yatırımların devreye alınmasıyla birlikte Yuvacık barajında su miktarında da artış olduğu gözlemlendi. Kuraklık nedeniyle 15 metrelik su çekilmelerinin yaşandığı barajda son yağışlar sonrası barajdaki su miktarı 31,17 milyon metreküpe çıktı. Geçen yılın aynı tarihine göre doluluk oranında 16 milyon metreküp fark oluştuğu bildirildi.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.