Sapanca Gölü için umut olacak proje

Sapanca Gölü için umut olacak proje

Kocaeli'de, Sapanca Gölü'nü de kurtaracak olan Körfez Atıksu Arıtma Tesisi projesine başlandı.

Proje ile, TÜPRAŞ'ın su ihtiyacı da karşılanacak. Böylece, Sapanca Gölü'nden sanayi üretimi için alınan su arıtma tesislerinden sağlanacak
 
Kocaeli'deki Sapanca Gölü'nden sanayi üretimi, özellikle de TÜPRAŞ'ın buradan su almasının önüne geçilmesi için tasarlanan proje hayata geçiriliyor. Proje ile sanayi üretimi suyu başka bir yerden temin edilecek. Böylece, zaten kuraklık nedeniyle kuruma aşamasına gelen Sapanca Gölü kurtulmuş olacak.
Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU), Sapanca Gölü'nü de kurtaracak olan Körfez Atıksu Arıtma Tesisi'nin yatırımına başladı. Proje ile, TÜPRAŞ'ın su ihtiyacı da karşılanacak. Arıtma tesislerinden günde 40 bin metre küp su, halen su ihtiyacını kuruma tehdidi altındaki Sapanca Gölü'nden sağlayan TÜPRAŞ'a verilecek.
İSU'dan yapılan yazılı açıklamada, atıklardan geri kazanım suyu elde edilerek sanayi ve yeşil alanda kullanılması için yatırımların sürdürüldüğü kaydedildi. Kullar ve Plajyolu arıtma tesislerindeki çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğine işaret edilen açıklamada, TÜPRAŞ'ın kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak projeye de bir süre önce başlandığı bildirildi. 
 
HER TESİSTEN 10 BİN TON ARITILMIŞ SU GELECEK 
 
Açıklamada, her tesisten günlük 10 bin ton arıtılmış su sağlanacağı kaydedilerek, "Önemli miktarda su tasarrufu sağlaması hedeflenen projeler 11 milyon 750 bin liraya mal olacak. Bölgede yaşanan kuraklıktan dolayı bir dizi önlem alan İSU, Geri Mazanım Suyu Projesi'ni geliştirdi. Tesislerin çıkış sularının ultraviyole ışınlarıyla ikinci arıtmadan geçirilmesini sağlayan UV sistemi, Gebze, Kandıra ve Cebeci atıksu arıtma tesislerinde uygulandı. Arıtılan su, belirtilen arıtma tesislerinin yeşil alanlarında bir süredir kullanılıyor" ifadesine yer verildi. 
 
SU SANAYİ KURULUŞLARINA VERİLECEK 
Geri kazanılan suyun sanayi kuruluşlarına verileceği aktarılan açıklamada, suyun bazı yeşil alanların sulamasında da kullanılacağı vurgulandı. 
Açıklama, şöyle sona erdi: İSU, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olan ve su ihtiyacını Sapanca Gölü'nden alan TÜPRAŞ'ın su ihtiyacını karşılamak için de Körfez Atık Su Arıtma Tesisi'nde geri kazanım suyu yatırımına bir süre önce başladı. Zemin güçlendirme çalışmalarının sürdüğü projede, yapılacak ultraviyole tesisiyle günlük 40 bin metreküp su kazandırılacak. Elde edilen geri kazanım suyu TÜPRAŞ'a verilerek proseste kullanılacak. Geçtiğimiz yıl işlettiği 18 atıksu arıtma tesisiyle 122,5 milyon metreküp atıksu arıtması yaparak doğal ortama veren İSU Genel Müdürlüğü, UV sistemiyle hem arıtılmış suyu değerlendirecek hem de önemli miktarda tasarruf sağlayacak. Ayrıca, kuyu suyu kullanan sanayi kuruluşlarına gri su verilmesiyle yer altı suyu da korunacak.
 
Dünya Bülteni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.