Cüneyt ÖZDEMİR

Cüneyt ÖZDEMİR

Şanlı tarihimize kıymayın efendiler

Önümüzdeki hafta vizyona girecek bir dizi ve film için kıyamet erken koptu. Said-i Nursi’nin hayatının anlatıldığı ‘Hür Adam’ filmi daha vizyona girmeden hakkında soruşturma açıldı bile. Bu ne hız! Bari seyretseydiniz, en azından vizyona girmesini bekleseydiniz. Film icabı Said-i Nursi’nin Atatürk ve kendisini yargılayan mahkeme karşısında ayak ayak üstüne atması savcılarımızı rahatsız etmiş. Şanlı tarihimize gölge düşmüş mü inceliyorlar.

Ben savcılara daha önce Quantin Tarantino’nun böl ödüllü filmi ‘Inglourious Basterds’ı seyretmelerini öneririm. Adam Hitleri film icabı göz göre göre vuruyordu. Bugüne kadar aklı başında bir kişi bile “Yahu Hitler böyle mi öldü?” diye sormadı.
Sözde Ermeni soykırımımızdan sonra (Yeni Şafak’ın deyimi ile) sözde Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatının da anlatıldığı bir dizi filmimiz oldu. Vay sen misin Kanunu’yi anlatmaya kalkan, manşetler ayağa kalkmış durumda.

Diziyi yapanlar için bir tarihçi çok ağır konuşmuş: “Kâr amacı güdüyorlar” bak sen şu yapımcılara, göz göre göre tarihimizden kâr etmek istiyorlar! Bir diğeri bayrağı daha ileri taşımış, “Gay sahnesi bile var” demiş. Hay bin padişah! Bitmedi, haberi hazırlayan arkadaş dizi filme çakmak için ilginç argümanlar üretiyor. Ünlü oyunculardan oluşan kadroyu tek tek saydıktan sonra “Eleştirmenler reyting adına popüler oyuncuların dizi için toplatıldığını ve aynı kaygıyla, tarihi gerçeklerin çarpıtılarak senaryonun çok tartışılacak hale getirildiğine vurgu yapıyor” diyor. Ha şunu bileydin.

Yahu eğer filmin yapımcısı Timur Savcı ve yazarı Meral Okay tam da bu dediğini başarıyorlarsa ben tam tersi kutlamak istiyorum onları. Şanlı tarihimizin ‘filmi’ tam da böyle yapılmalı işte. Ama Yeni Şafak ‘belgeselini’ yapmayı düşünüyorsa aynı şeyi söyleyemem bakın.

Onlara tavsiyem işe saray içi oyunculuklardan oluşan bir senaryo yazmak yerine şöyle bir sahneyle başlamaları. Kanuni Sultan Süleyman sefere çıkacak, Osmanlı ordusu hazırlanmış Kanuni’nin atıyla önünden geçişini seyrediyor. On binlerce at, binlerce deve, yüzlerce fil, yüzbinlerce asker ve fonda yeniden inşa edilmiş eski İstanbul seti. Filmi geçtim bir tek bu sahneyi çekecek prodüksiyon parasını bulun... Şanlı tarihi kirletenlere(!) ilk ben kızacağım.

Radikal

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum