Sanat muhafazakâr olamaz, inanç politikadan çekilmeli

Sanat muhafazakâr olamaz, inanç politikadan çekilmeli

Akan, sanatın muhafazakâr olamayacağını iddia ederek, Türkiye’de inancın politikanın içinden çekilmesini istedi

Mehmet Kuru'nun haberi:

Sinema sanatçısı Tarık Akan, sanatın muhafazakâr olamayacağını iddia ederek, Türkiye’de inancın politikanın içinden çekilmesini istedi. Türkiye’de sanatın muhafazakarlık yüzünden gerilediğini ileri süren Akan, bunun da sebebinin inancın politikaya sokulmasına bağladı. “Sanat hiçbir zaman muhafazakâr olmaz.” diyen Akan, “İnancı ne olursun politikanın içinden çekin. İnanç, inançtır. Hepimiz Müslümanız elhamdülillah. İnanç denen şeyi politikanın içine soktuğun andan itibaren bugünkü çağda altından çıkılmayacak noktaya geliriz.” dedi.

AÇIK VE MAKYAJLI OLUNCA ÇAĞDAŞ

Akan, kadın sinema sanatçılarla ilgili bir de itirafta bulundu. Eski yıllarda kadın sanatçıların filmlerde önemli görevi olduğunu ve bunu kimsenin fark etmediğinin altını çizen Akan, şöyle dedi: “Aklıma Türkan, Fatma, Hülya, Filiz geldi. Onlar 1960’lardan geliyor. Her gün sinemaya giden bir adam olarak 1950 ve 60'ların filmlerini seyrediyorum. Bakın şimdi orada Türkan, Hülya, Fatma ve Filiz'in yapmış oldukları ne kadar önemli bir görev var. Siz onları fark etmezsiniz, anne ve babalarınız fark etmemişlerdir bunu. O filmlerde başı açık, makyajını yapmış, kıyafetler çok güzel kadınların. Hülya, Fatma ve Türkan’ı ve filmi de çok seviyorsunuz. Ama şimdi sizin içinizde aile olarak ‘bir kapalılık, tutuculuk var’ itiraz ediyorsunuz. Türkan, Fatma gibi olmak istiyorsunuz. 1960’lardan bahsediyorum. Kafanızda var olan karanlık düşünceyi atıyorsunuz onların sayesinde, farkına varmadan. Onlar Atatürk’ün o koymuş olduğu temelin üstünden geliyorlar. Bakın burada bütün hanımlar ne kadar modern, çağdaş. İşte oraya bağlı. Ama şimdi bakıldığı zaman ‘hayır’ diyorlar. Ya kardeşim şu inancı ne olursun şu politikanın içinden çekin. İnanç inançtır.”

"ANNEM ORUCUNU 90 GÜN MÜ, 100 GÜN MÜ NE TUTARDI"

“Hepimiz Müslümanız elhamdülillah.” diyen Akan, “Benim annem de 5 vakit namaz kılardı. Orucunu 90 gün mü 100 gün mü tutardı? Makyajını yapar, saçı açıktı. Hiç bir zaman böyle bir kadın değildi. Ne yani şimdi inanç denen şeyi politikanın içine soktuğun andan itibaren bugünkü çağda altından çıkılmayacak noktaya geliriz. Onun için ülkemde sanat artık yok denecek noktaya geliyor.” şeklinde konuştu.

Cihan