“Sana yedi şeyi tavsiye ediyoruz” dediler!

“Sana yedi şeyi tavsiye ediyoruz” dediler!

Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Din nasîhattir, din nasîhattir, din nasîhattir.” buyuruyor. Din, nasîhatle kuvvetlenir. İşte o nasihatlerden bazıları:

İbrâhim Ethem anlatıyor: Evime birtakım misâfirler geldi. Onların büyüklerden olduğunu anladım ve bana biraz nasihat edin, dedim. Onlar da “Sana yedi şeyi tavsiye ediyoruz” dediler:

  1. Her kimin kelâmı çok olursa onda kalp uyanıklığı olacağını zannetme. Faydasız sözden, mâlâyâniden uzak durmalı. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.): “Benim şefâatim, günâhına tevbe-i nasuh ile tevbe eden büyük günahkârlaradır.” buyuruyor. Büyük günahlar tevbe ile küçülür, affolur; lâkin, ‘ne olacak canım kerahat bu’ diye yaptığın küçük kusurlar işleye işleye büyür.
     
  2. Kimin yemesi çok olursa, onda hikmet olacağını zannetme. Sâmi Efendimiz (k.s.) hazretleri her geldiğinde size, bize: “Az yeyin, az konuşun, az uyuyun.” buyurmadı mı? Mide bir kesedir, o keseyi tıka basa doldurmayın. Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini havaya ayırın. Hem vücûdunuz sıhhatli olur hem de ibâdetinizden lezzet alırsınız.
     
  3. Her kimin kötü insanlarla konuşması, arkadaşlığı çok olursa onda ibâdet zevki olacağını zannetme. Elmer’ü dîn-i halîlih: Kişi arkadaşının dîni üzeredir. Konuştuğumuz, görüştüğümüz insanlara dikkat edelim.
     
  4. Her kim dünyâ malını çok severse, onda iyi ölüm olacağını zannetme.Her kim dînî bilgilerden câhil olursa, onda gönül diriliğinin olacağını zannetme. Evimize bir ilmihâl kitabı alalım, çoluğumuza çocuğumuza dîni öğretelim. 
  1. Her kim zâlimlerle, haksızlarla arkadaşlık ederse, onda din doğruluğu olacağını zannetme.
     
  2. Her kim aklı ermez kötü insanları kendinden hoşnûd etmeye gayret ederse, tabasbus yaparsa, onda Allâh’ın rızâsı olacağını zannetme.

    7.Her kim aklı ermez kötü insanları kendinden hoşnûd etmeye gayret ederse, tabasbus yaparsa, onda Allâh’ın rızâsı olacağını zannetme.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.