Şampiyonun Kur’an aşkı

Şampiyonun Kur’an aşkı

Dünya boks şampiyonu İslam Timurziev, beynindeki kitle sebebiyle gözlerini kaybedeceğini öğrenince her gün okuduğu Kur’an sûrelerini ezberledi.

“Riskli ameliyatımı bir İslam ülkesinde olmak istiyorum.” diyerek Türkiye’ye gelen genç sporcunun ameliyatı başarılı geçti.

Kuzey Kafkasyalı dünya şampiyonu boksör İslam Timurziev, beynindeki kitlenin gözlerini kör edeceğini öğrenince, ‘ileride okuyamam’ düşüncesiyle birçok sûreyi ezberledi. Onun için kritik süreç 2008 Pekin Olimpiyatları’nda ringde beyin kanaması geçirmesiyle başladı. İlk ameliyatı yapan doktorlar sadece iki ay yaşayabileceğini söylemesine rağmen 1,5 yıl normal hayat yaşadı ancak zamanla görme kaybı başladı. Gözlerini kaybeden şampiyon boksör, İstanbul’da ameliyat oldu ve iyileşme sürecinde.

Genç yaşta dünya boks şampiyonu olan Kuzey Kafkasyalı İslam Timurziev, o yıllarda beyninde küçük bir kitle olduğunu öğrenir. Doktorların henüz ameliyat gerekmediğini söylemesi üzerine yarışmalara hazırlanmaya devam eder. Ancak 2008’deki Pekin Olimpiyatları’nda ringde beyin kanaması geçirmesiyle kritik süreç başlar. İlk ameliyatını gerçekleştiren doktorlar, ümitli konuşmaz ve en fazla iki ay kadar yaşayabileceğini söyler. Bir buçuk yıl öncesine kadar hayatını rahat bir şekilde devam ettiren, hatta antrenmanlara bile başlayan genç sporcu, yavaş yavaş görme kaybı yaşar ve sonunda kör olur. Yaşadığı hastalık sürecini büyük bir sabır ve tevekkül ile karşılayan genç sporcu, her şeyin Allah’tan geldiğini düşünerek kendisini umutsuzluğa bırakmadığını söylüyor. Timurziev, hastalığının ileride Kur’an-ı Kerim okumasına engel olabileceği düşüncesiyle her gün defalarca okuduğu sûreleri ezberlediğini belirtiyor. 3’üncü kez ameliyat olmak için İstanbul’u tercih eden ünlü boksör, “Riskli bir ameliyat olacağı için birçok beyin cerrahı kabul etmedi. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden olumlu dönüş yapılması ve İslam ülkelerinden birinde ameliyat olmak istediğim için İstanbul’u tercih ettim.” diyor. Timurziev, ameliyat olacağının duyulmasıyla ülkesi İnguşetya Cumhuriyeti’nde müftülüğün duyuru yaptığını ve sağlığına kavuşması için sevenlerinin dua ettiğini kaydediyor.

Dünya şampiyonluğuna ulaştığı boksörlüğe 12 yaşında başlayan İslam Timurziev’in birçok başarısı bulunuyor. Timurziev, peş peşe kazandığı dünya ve Avrupa şampiyonluğunun yanı sıra birçok şampiyonluğa da adını yazdırmış. Pekin Olimpiyatları’nda geçirdiği beyin kanaması ile ilk ameliyatı gerçekleştirilen Timurziev, evli ve iki çocuk babası. Doktorların 2 aydan fazla yaşamaz dediği ünlü boksör, altı yıldır hayatta. Genç sporcu Timurziev, “Beynimden operasyon geçirdiğimde henüz evli değildim. Eşime geleceğiyle ilgili engel olmak istemediğimi söyledim. Fakat eşim, ailesinin de engellemelerine rağmen bu zor dönemimde yanımda olmak istediğini belirterek, benimle evlenmek istedi. Şimdi mutluyuz ve iki çocuğumuz var.” şeklinde konuşuyor.

Timurziev’in tedavisiyle ilgilenen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Kerim Kenan Coşkun, boksörün beynindeki kitlenin en kötü huylu tümörlerden olduğunu belirtiyor. Coşkun, “Hasta 2008’de beyin kanaması geçirdikten sonra ameliyata alınıyor ve tümörün patolojik sonucu ‘Glioblastoma Multiforme’ olarak çıkıyor. Bu tümör, beyin tümörlerinin en kötüsüdür. Ameliyat edilmezlerse yaklaşık 6 ay içinde hasta hayatını kaybediyor. Ameliyat olduğunda ise bu süre en fazla 2 yıla kadar uzuyor.” diyor. Uzman, Timurziev’in 2008 ve 2009’da iki ameliyat geçirdiğini ve sonrasında radyoterapi, kemoterapi ve çeşitli alternatif tedavi yöntemlerini denediğini aktarıyor. “Bizden önce farklı beyin cerrahlarıyla görüşmüşler. Fakat artık ameliyat edilemeyeceği ve zamanının geçtiği söylenmiş. Daha sonra ailesi hastayı bize getirdi. Geldiğinde sol tarafı tamamen felçti ve gözleri de hiç görmüyordu. Ameliyatın ardından rehabilitasyonla yürümeye başladı ve sol tarafındaki felç tamamen düzeldi. Çok hızlı bir şekilde toparlamaya başlayan hastamız, şu an silüet şeklinde görmeye de başladı. Eğer ameliyat yapılmasa beyninde ki tümörle en fazla 1 ay yaşardı.” diyen Coşkun, tümörün tamamının alınmadığını ve kalan kısmının takip edeceklerini söylüyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.