Salgın hızla yayılıyor

Salgın hızla yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü, Ebola salgınıyla boğuşan Batı Afrika'da sağlık merkezlerinin açılır açılmaz dolduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ebola salgınıyla boğuşan Batı Afrika'da sağlık merkezlerinin açılır açılmaz dolduğunu belirtti.
 
DSÖ sözcüsü Gregory Hartl, yeni açılan merkezlerdeki hasta yoğunluğunun salgının sanılandan çok daha büyük olduğunu gösterdiğini vurguladı.
 
Hartl, birkaç gün önce Liberya'nın başkenti Monrovia'da 80 yataklı bir merkezin açıldığını, açılışın ertesi günü merkezin dolduğu, bir gün sonra ise onlarca kişinin daha tedavi için geldiği örneğini verdi.
 
Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün başkanı Joanne Liu da 10 gün önce bölgeyi ziyaret ettiklerini ve salgının virüsle mücadele edilemeyecek kadar hızlı yayıldığını belirtti. 
 
DSÖ'nün son verilerine göre Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya'da Ebola 1069 kişinin ölümüne neden oldu.
 
Salgının kontrol altına alınmasının altı ay sürecek
 
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Örgütü Başkanı Joanne Liu, Batı Afrika'daki Ebola salgınının kontrol altına alınmasının altı ay süreceğini bildirdi.
 
Bölgeye yaptığı on günlük ziyaretin ardından, Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen Liu, salgının hızla yayıldığına işaret etti. Örgütün bölgede yoğun çalışmalar yaptığına dikkati çeken Liu, ancak MSF'in tek başına bu salgının önüne geçmesinin mümkün olmadığını söyledi.
 
Salgını kontrol etmek için Dünya Sağlık Örgütü'nün liderliğine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Liu, "Liberya'yı istikrara kavuşturamazsak, bölgeyi asla istikrara kavuşturamayacağız" dedi.
 
Bölgede daha fazla uzmana ihtiyaç duyulduğunu ve salgının kontrol altına alınmasının altı ay süreceğini bildiren Liu, "Önümüzdeki altı ayda üstünlüğü ele almalıyız" ifadelerini kullandı.
 
Bugüne kadar Batı Afrika'daki Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya'da binden fazla kişinin ölümüne yol açan Ebola salgınına neden olan virüs, sudan veya havadan geçmiyor, hastaların vücut sıvıları yoluyla yayılıyor.
 
DSÖ, herhangi bir kanıtlanmış tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan Ebola salgınıyla mücadele için küresel kamu sağlığı acil durumu ilan etmiş, deneysel tedavi yöntemlerinin kullanılabileceğini bildirmişti.
 
Ebola virüsü bugüne kadar daha çok, hastayla temasa geçen hasta yakınlarına ve hastalara müdahale ederken yeterli önlem almayan sağlık personeline bulaştı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.