Saldırılar, Fransız yetkililerinin uyarılarını haklı çıkardı

Saldırılar, Fransız yetkililerinin uyarılarını haklı çıkardı

Fransa’nın başkenti Paris’i dün akşam kana bulayan terör saldırıları, uzun zamandır Fransız yetkililerinin yaptığı uyarıları bir anlamda haklı çıkardı.

Paris’i kana bulayan saldırılar, uzun zamandır Fransız yetkililerinin yaptığı uyarıları bir anlamda haklı çıkardı. Fransa'nın Irak ve Suriye’de DAİŞ ile mücadelesi tehditleri beraberinde getirdi.

Son olarak Başbakan Manuel Valls, terörle mücadelede "sıfır risk" olmadığını belirterek, ülkeye yönelik terör tehdidinin sürdüğünü bildirmişti.

Yine üç gün önce Toulon kentindeki askeri deniz üssüne saldırı hazırlığı içinde olan bir kişinin gözaltına alınması, terör tehdidinin ne kadar yüksek olduğunu ortaya koymuştu.     

Mizah dergisi Charlie Hebdo'ya 7 Ocak'ta yapılan ve 12 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısı ile izleyen iki gün de devam eden saldırıların ardından Paris'te güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkartılmış, orduya kentlerde kritik ve hassas bölgeleri koruma görevi verilmişti.

Fransa’nın DAİŞ ile mücadelesi

Fransa terör örgütü DAİŞ ile Irak’ta verilen mücadeleye hava desteği ile katılıyor. Yine Fransız özel birlikleri Iraklı peşmerge güçlerini eğitirken, Fransa peşmergelere askeri mühimmat desteği veriyor.

Fransa Suriye’de "Esed rejimini güçlendireceği" gerekçesiyle uluslararası koalisyon güçlerinin hava operasyonlarına katılmamış, ancak eylül ayında bu kararından vazgeçmişti. Fransa, önce DAİŞ’in silahlı eğitim kamplarını, son olarak ise kontrol altında tuttuğu petrol depolarını bombalamıştı.

Afrika’da Boko Haram ile mücadele

Fransa’nın başta Libya’ya yönelik müdahalesi, ardından Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Boko Haram gibi radikal gruplara yönelik askeri operasyonları, Suriye ve Irak’ta terör örgütü DAİŞ'e yönelik hava operasyonlarına katılması gibi gelişmeler Fransız yetkililerin "ülkenin terör örgütlerinin hedefi olabileceği" yolunda sürekli uyarılar yapmasına yol açmıştı.

Başta İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, terörle mücadele savcısı Marc Trevidic ve istihbarat birimleri yöneticileri, yaptıkları uyarılarda, başta başkent Paris olmak üzere ülkedeki turistik ve stratejik yerlerin teröristlerin hedefi olabileceğini bildirmişlerdi.

Güvenlik önlemlerini artıran Fransa, ilk olarak El Kaide örgütüne yakınlığıyla tanınan Muhammed Merah isimli teröristin 2012 yılında yedi kişiyi öldürmesiyle sarsıldı. Merah, olaydan sonra düzenlenen operasyonda ölü ele geçirildi. Geçen yıl Belçika’da dört kişinin öldüğü sinagog saldırısının zanlısının Marsilya’da yakalanması, Fransa’nın terörün hedefi olduğuna yönelik haberleri medya organlarında manşetlere taşımıştı.

İsrail-Filistin gerginliği

Ortadoğu’da İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğinin artması, Avrupa’da en çok Müslüman ve Yahudinin yaşadığı ülke olarak bilinen Fransa’da bu iki toplum arasındaki gerilimin artmasına yol açtı. İsrail’in Gazze’ye yönelik yaz aylarında yaptığı saldırıların ardından Paris, Filistin yanlısı ve İsrail yanlısı gösterilere sahne oldu.

Fransa’da düzenlenen son kamuoyu araştırmaları, hem Müslümanlara hem de Yahudilere yönelik düşmanlığın ve ırkçı saldırıların arttığını ortaya koyuyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.