Hamide HATİPOĞLU

Hamide HATİPOĞLU

Saldırgan davranan çocuklar

Çocuklar kardeşleri ve arkadaşları ile zaman zaman kavga eder, hırçınlaşır, saldırgan davranışlarda bulunabilirler.
Sizce çocuklar neden kardeşleri ve arkadaşları ile kavga eder, hırçınlaşır, saldırgan (birbirlerine ısırma, küfür etme, tükürme gibi) davranışlarda bulunurlar?

Çocuklar kıskandıkları, hayal kırıklığını uğradıklarında saldırgan davranabilirler. Kıskançlıklarını söz ile ifade edemediklerinde vurup, ısırıp, kötü sözler söyleyebilirler.
Anne-baba büyük çocuğuna ‘bak kardeşin senin gibi zayıf not alıyor mu?’ dediğinde büyük çocuk küçük kardeşinin yanından geçerken vurur veya çelme takıp düşürebilir?

Böyle durumda çocuk anne babasının kendisini kardeşiyle kıyaslanması sonucu kardeşine kıskanmasından dolayı saldırgan davranışta bulunabilir.
Çocuk daha önce yaşadığı hayal kırıklığını, o andaki ortama taşıyarak saldırgan davranabilir. Sınıfta çocuk öğretmeni tarafından arkadaşları arasında küçük düşürülüp hayal kırıklığını uğratıldı ise, bu çocuk eve geldiğinde üzüntüsünü kardeşi ile kavga ederek ve saldırarak gösterebilir.

Çocuk lider olmak, sözünü geçirebilmek için kaba kuvvet uygulayıp saldırabilir. Çocuk televizyondaki istediği kanalı ve filmi izlemek istediğinde kardeşi ve ev sakinleri ile kavga edip, saldırarak istediğini yaptırabilir.

Anne-babanın ve evdeki yetişkinlerin saldırgan davranışlarına taklit edebilirler. Çocukların kavga etmelerine izin veriyorsak veya biz anne-babalar da kızdığımızda saldırgan davranışlarda bulunuyorsak, cezalandırıyorsak, çocuk saldırgan davranışların anne-babası tarafından kabul edildiğini düşünür, anne-babayı örnek alan çocuk çevresindekileri de saldırabilir. Dolaylı olarak anne-babasından saldırgan davranışları öğrenmiş olur. Çoğu zaman anne-babalar saldırgan davranışlarının çocukları tarafından örnek alınıp, taklit edildiğinin farkında bile değildirler. Çocuklar anne-babalarından gördükleri yöntemleri kardeşlerine ve arkadaşlarına uygulayabilirler.

Televizyondan izledikleri film kahramanlarına taklit edip, kardeşlerine ve arkadaşlarına aynı davranışları uygulayıp saldırgan davranabilirler.

Bir sonraki yazımda çocukların saldırgan davranışlarını önlemek için biz anne-babalara düşen sorumluluklar ve görevler nelerdir konusunda yazacağım inşallah.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.