Sakın elinize almayın

Sakın elinize almayın

Mersin'deki yuvalama alanlarında önümüzdeki günlerde yumurtalardan çıkış yapacak yavru caretta carettalar kumsalda zorlu bir mücadele verip denize ulaşacak.

Gelişimlerinin sağlıklı olabilmesi için yavruların kumsalda kendi mücadelesini vererek denize ulaşması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, yardım etme duygusuyla hareket edilip canlıların ele alınmaması gerektiği uyarısında bulundu.

"Sakın elinize almayın"

Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "caretta caretta" ve "kelonya midas" türü deniz kaplumbağalarının Mersin'de 5 farklı yuvalama alanına sahip olduğunu söyledi.
Deniz kaplumbağalarının mayıs ayından itibaren kumsala çıkarak yumurtalarını bıraktığını anımsatan Ergene, bu ayın sonuna doğru yavruların yumurtadan çıkışlarının olacağını bildirdi.

"Sakın elinize almayın"

Ergene, yavruların yumurtadan çıkıp kumsalı aşarak denize ulaştığını anlatarak, şöyle devam etti: "Bu yürüyüş gören herkesin ilgisini çekiyor. Tabi bu tarz bir olayla karşılaşanlar bazen iyi niyetle de olsa yanlış davranışlarda bulunabiliyor. O minik canlıların kumsalda yürüme mücadelesi insanları üzüyor ve yardım etme duygusuyla onları ellerine alıp denize bırakıyorlar. Bu doğru bir davranış değil çünkü kumsaldan denize kadar kendi başlarına yürümeleri gerekiyor. Bu sayede hem kasları, akciğeri açılacak hem de kumsalın kokusunu yapısını kavrayacak ki tekrar oraya dönebilsin."

"Sakın elinize almayın"

Yavruların denize girdiğinde balıklara kolaylıkla yem olmaması için de karın kısmının sürtünmesi gerektiğine dikkati çeken Ergene, "O kuma sürtünerek böylece yumurta kokusunun oradan gitmesi gerekiyor. Tüm bunları canlı o kumsalı yürüyerek gerçekleştiriyor. Ancak biz bu canlıları toplar denize bırakırsak bunları gerçekleştiremez ve balıklara kolay yem vermiş oluruz. Bizim için kısa bir mesafe ancak onlar için çok uzun bir yol. Onların denize ulaşmasını bekleyelim ancak elimize kesinlikle almayalım" dedi.
Ergene, bazı kişilerin ise yavruları toplayıp kovaya koyduktan sonra denize atabildiğini vurgulayarak, birden suya giren canlının neye uğradığını şaşırdığını ve çoğu zaman boğulduğunu ifade etti. Anaç deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktıkları yerlere uyarı amaçlı "Deniz kaplumbağası yuvasıdır, lütfen koruyalım" yazılı tabela astıklarını aktaran Ergene, köpeklerin zarar vermemesi için de yumurtaların olduğu bölgelere demir kafesler koyduklarını bildirdi.

Ergene, yavruları herkesin koruması gerektiğine dikkati çekerek, yumurtadan çıkan bin yavrudan sadece bir tanesinin anaç olarak tekrar kumsala dönebildiğini kaydetti. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.