Sakal varsa sınav yok

Sakal varsa sınav yok

Rize Üniversitesi Fındıklı Meslek Yüksekokulu'nda okuyan bir grup öğrenci, sakallı oldukları gerekçesiyle sınava alınmadıklarını iddia etti.

Rize Üniversitesi Fındıklı Meslek Yüksekokulu'nda okuyan bir grup öğrenci, sakallı oldukları gerekçesiyle sınava alınmadıklarını iddia etti. Sabah okula geldiklerinde güvenlik engeline takılan öğrencilerin, saçları uzun ve sakalları var diye vize sınavlarına girişlerine izin verilmedi. Gazetecilere açıklama yapan öğrenciler, "Geçen haftalarda sınıflara girip sakalı uzun olanlarımızı topladılar, kısa zamanda kestirmemizi istediler. Aksi takdirde okula alınmayacağımızı söylediler. Hiçbir yerde böyle uygulama yok. Biz ortaokul öğrencisi değiliz" dedi.

Okul müdürü iddiaları cevapladı
Yüksekokulun Müdürü Yrd. Doç Dr. Sadettin Gültekin ise yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz ay rektörümüz Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, okulumuza gerçekleştirdiği ziyarette karşılaştığı sakallı öğrenciler ve kılık kıyafeti düzgün olmayan kız öğrenciler için uyarıda bulunarak bir düzenleme yapılmasını istemişti. O gün itibariyle yapmış olduğumuz çalışmalarda okula saçı-sakalı uzun öğrencilerin alınmayacağını ve bir an önce kılık kıyafet kurallarına uymalarını istedik. Okuyan öğrenciler bildirilerimizi dikkate alarak kendilerine düzen verdiler ancak uygulamadan haberi olmayanlar, sınavlarına gelince bu engelle karşılaştılar" dedi. Verdikleri kararın keyfi ve kişisel olmadığını belirten Gültekin, Rize Üniversitesi bünyesindeki bütün meslek yüksekokullarında aynı uygulamanın yapıldığını belirtti.

Yasalara göre durum ne
Her ne kadar, Anayasa Mahkemesi'nin 7.3.1989 tarih, 1989/12 sayılı ve
9.4.1991 tarih 1991/8 sayılı kararları ile çağdaş kıyafet ve görünüme ters düşen dinsel nitelikli kılık kıyafetin "serbestlik" kavramına dâhil olmadığı kararına varılmışsa da, temel olarak, 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası’nın Ek 17.maddesi olan "Yürürlükteki yasalara aykırı olmamak koşulu ile yükseköğretim kurumlarında kılık kıyafet serbesttir" hükmü geçerliliğini korumakta.
Taraf