Şairlere ilham veren cami restore ediliyor

Şairlere ilham veren cami restore ediliyor

İspirli Divan şairi ve İbrahim Hakkı'nın Farsça Hocası Hâzık Efendi'ye ilham veren o camii şimdilerde restore ediliyor.


İspirli Divan şairi ve İbrahim Hakkı\'nın Farsça Hocası Hâzık Efendi'ye ilham verip, şiirler yazdıran Gürcistan'daki Ahmediye Camii ve Medresesi'nin restorasyonu devam ediyor.
Türkiye ve Gürcistan, tarihi cami ve kiliselerin yeniden inşaa edilmesi ve ortak kültürel öğelerin yaşatılması için çalışıyor. Bakan Çelik, muhatabı Gürcistan Kültür Bakanı ile işbirliği içinde sureci yakından takip ediyor.
İçinde pek çok dini yapı olması nedeniyle hoşgörü parkı olarak düzenlenen Ahıska Kalesi'ndeki Ahmediye Camii ve Medresesi'nin restorasyonu Gürcü hükümetince Türk uzmanların gözetiminde yapılıyor.

BAKAN ÖMER ÇELİK RESTORASYONUN YAKINDAN TAKİP EDİLMESİ TALİMATINI VERDİ

Göreve geldiği günden itibaren Kültürel mirasın korunması çalışmalarını mevkidaşlarıyla görüşerek yoğun bir biçimde takip eden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gürcistan'daki kültürel mirasımızın restorasyonuna büyük önem veriyor.

Bakan Ömer Çelik, bürokratlarına verdiği talimatla Gürcistan'daki eserlerin restorasyonunun yakından takip edilmesini istedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları da Ahmediye Camii'nde en son Aralık ayında olmak üzere defalarca inceleme yaptı. İncelemelerin ardından restorasyon çalışmalarında gelinen son durum rapor halinde Bakan Çelik'e sunuldu.

TARİHİ CAMİİ 250 YILDIR AYAKTA

Ahıska'ya hâkim bir tepedeki kale içinde bulunan, uğradığı birçok tahribata rağmen yaklaşık 250 yıldır ayakta duran Ahmediye Camii, Hacı Ahmed Paşa\'nın Ahıska Beylerbeyi iken İstanbul'daki Selâtin camileri örnek alınarak yaptırılmış.

Ahıska'ya gelenleri büyüleyecek güzellikteki Ahmediye Camii, İspirli Divan Şairi Hâzık Efendi'ye şiirler yazdırmış. Hazık Efendi, tertip ettiği Divan'ında Ahıska'daki câmi ve medrese üzerine, tarih düşürdüğü manzumeler yazmış.

haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.