Said Nursi'yi, 'Teksir makinesi' ile mahkum ettiler

Said Nursi'yi, 'Teksir makinesi' ile mahkum ettiler

Sadık Albayrak'ın yeni kitabı Son Devrin İslam Akademisi'ne yeni bilgiler eklendi

Köşe yazarlığını bıraktıktan sonra kitap yazmaya yoğunlaşan araştırmacı yazar Sadık Albayrak'ın yeni kitabı Son Devrin İslam Akademisi raflardaki yerini aldı. Aslında kitap ilk kez yayımlanmıyor ama Albayrak yeniden basım nedeniyle genişlettiği kitaba daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış belgeler ekledi. Bu belgelerden bazıları, 23 Mart'ta vefatının 54'üncü yıldönümünde anılan Said Nursi ile ilgili.

Kitap 1918'de kurulup 1922'ye kadar etkinliğini sürdüren, Said Nursi'nin de devamlı üyesi olduğu Darü'l Hikmeti'l İslamiye'yi ve orada yapılan tartışmaları anlatıyor. Albayrak, ilk İslam Akademisi olarak tanımladığı teşkilatın kuruluş amacını "Son dönemde İslam âleminde ortaya çıkan bazı dini meselelerin halli ve İslam'a yapılan hücumların İslam hükümlerine göre cevaplandırılması" olarak açıklıyor.

BAŞÖRTÜSÜ VE FÜRUAT

Albayrak'a göre kitap, günümüze de ışık tutacak nitelikte: "20'nci yüzyılda ülkemiz ve İslam âlemi bir kültür kıyımına uğradı. Bugün de bazı çevreler aynı alışkanlığı sürdürüyor. Bu saldırı hükümete değil, aslında İslam âlemine yönelik."

Albayrak, sözü son günlerin önemli tartışmalarından biri olan başörtüsüne getiriyor: "Şimdi bazıları 'Başörtüsü İslam'ın füruatındandır' (füruat: birinci derecede önceliği olmayan) diye konuşuyor. Bu kişiler bir de Said Nursi'nin yolundan gittiklerini söylüyor. Ama bu kitapta imzalı olarak yer verdiğim belgeler onları yalanlıyor."

Kitaptaki ilk kez yayımlanan belgeler arasında CHP rejiminin ona reva gördüğü muamele de anlatılıyor. CHP rejimi Said Nursi'yi, "Teksir makinesi bulundurmak" gibi tuhaf suçlamalarla mahkûm ettirmiş. Albayrak, "Bugün talebesi olduğunu iddia edenlerin, bu zulümleri ona yapmış olanlarla işbirliği halinde olmasını aklım almıyor" diyor.

Sabah

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.