Said Nursi'yi siyasetçilikle suçladılar ama...

Said Nursi'yi siyasetçilikle suçladılar ama...

15 Mart 1960 Salı günü Yeni İstanbul gazetesi garip bir davadan bahseder

Risale Haber-Haber Merkezi

BEDİÜZZAMAN’IN SON 60 GÜNÜ

15 Mart 1960 Salı günü Yeni İstanbul gazetesi garip bir davadan bahseder. Siyasetle hiç alakası olmayan Bediüzzaman Said Nursi ve düşünceleri hakkında gençlere izahat veren talebeleri “dini siyasete âlet etmek” suçu ile dava edilir.

Haber şöyle:

gazete.20100315081344.jpg“Nursi’nin avukatı aleyhine dava

“Bundan üç ay önce Said-i Nursi’nin şehrimize gelerek Piyer Loti Otelinde kaldığı iki gün içinde otel salonlarında bazı gençlere Nursi ve düşünceleri hakkında izahat veren Bekir Berk, Z. Gündüzalp ve bir avukat hakkında yapılmakta olan tahkikat tamamlanmış ve ilgili dosya sorgu Yargıçlığına verilerek dava açılmıştır.

“Sanıklar dini siyasete alet suçundan yargılanacaklardır.”

Bediüzzaman Said Nursi Risale-i Nur külliyatının bir çok yerinde siyasete dair düşüncelerini ifade eder. İşte bunlardan bir kaçı:

Eğer uçları ecnebî elinde olan dünya siyasetine karışmak için bir iştahım olsaydı, değil sekiz sene, belki sekiz saat kalmayacak, tereşşuh edecekti, kendini gösterecekti. Halbuki sekiz senedir birtek gazete okumak arzum olmadı ve okumadım.
(Mektubat, On Üçüncü Mektup, 51)

"Nura karşı kavga edilmez, ona karşı adâvet edilmez. Sırf şeytan-ı racîmden başka ondan nefret eden olmaz. İşte, ben de, nur-u Kur'ân'ı elde tutmak için, -(Şeytandan ve siyasetten Allah'a sığınırım)- deyip, siyaset topuzunu atarak, iki elimle nura sarıldım. Gördüm ki, siyaset cereyanlarında, hem muvafıkta, hem muhalifte o nurların âşıkları var. Bütün siyaset cereyanlarının ve tarafgirliklerin çok fevkinde ve onların garazkârâne telâkkiyatlarından müberrâ ve sâfi olan bir makamda verilen ders-i Kur'ân ve gösterilen envâr-ı Kur'âniyeden hiçbir taraf ve hiçbir kısım çekinmemek ve itham etmemek gerektir-meğer dinsizliği ve zındıkayı siyaset zannedip ona tarafgirlik eden insan suretinde şeytanlar ola veya beşer kıyafetinde hayvanlar ola!

Elhamdülillâh, siyasetten tecerrüd sebebiyle, Kur'ân'ın elmas gibi hakikatlerini propaganda-i siyaset ittihamı altında cam parçalarının kıymetine indirmedim. Belki, gittikçe o elmaslar kıymetlerini her taifenin nazarında parlak bir tarzda ziyadeleştiriyor.
(Mektubat, On Üçüncü Mektup, 53)

Zübeyir Gündüzalp'in sözleri:

Bediüzzaman nâdire-i hilkattir. Fakat, yirmi beş senedir hem kendini, hem talebelerini siyâsetten men etmiştir, dünyevî işlerle meşgul değildir.
(Sözler, Konferans, 713)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.