Said Nursi’ye Kuzey Irak ve Bağdat’tan gelen özel notlar

Said Nursi’ye Kuzey Irak ve Bağdat’tan gelen özel notlar

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin görevlendirmesi ile 1951 yılında Irak’a gitmek üzere yola çıkan talebesi Ahmed Ramazan...

Risale Haber-Haber Merkezi

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin görevlendirmesi ile 1951 yılında Irak’a gitmek üzere yola çıkan talebesi Ahmed Ramazan, Duhok, Erbil, Kerkük ve Bağdat’a uğrar ve bunlarla ilgili kısa bilgilendirici bir mektup yazar. Araştırmacı yazar Ömer Özcan, Ahmed Ramazan’la olan görüşmesini “Ağabeyler Anlatıyor-7” kitabında yer verdi. Özcan, o mektubu Risale Haber okuyucuları ile paylaştı.

Ahmed Ramazan, 1951’de Eskişehir’de Üstad Bediüzzaman Said Nursi’yi üçüncü kere ziyaret eder. Bediüzzaman, “Seni Bağdat’a göndereceğim” der. Ve yollara düşer... Uzun bir yolculuktan sonra Bağdat’a vasıl olan Ahmed Ramazan Ağabey, oradan Üstadına bir mektup yazar. Mektupta uğradığı şehirleri ve görüştüğü şahısları anlatır, müjdeli havadisler verir ve acele olarak Risale-i Nur eserlerinden talep eder. 

ahmedramazan_omerozcan.jpg

Bediüzzaman hazretlerinin 1951 yılında Bağdat’a ve diğer İslam merkezlerine gönderdiği talebesi Ahmed Ramazan Ağabey, hizmet hatıralarını, Medine’de kendi evinde Ömer Özcan’a anlatırken.

BAĞDAT’TAN ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’A YAZDIĞI MEKTUP

“Siz mübarek Üstad’ımdan ayrıldıktan sonra Malatya’da bir hafta kaldım ve Elazığ’a giderek Hulusi Bey’i gördüm” diye başlar mektup. Diyarbakır ve Mardin’e de uğradıktan sonra Irak’a geçtiğini; sırasıyla Duhok, Erbil, Kerkük tarikiyle Bağdat’a vasıl olduğunu yazar... Bağdat’ın en büyük ulemalardan Emced Zehavi ile Reis-i Ulema Fuad Alusi’nin selam ve hürmetlerini iletir Hz. Üstad’a. 

Mektupta bir ayrıntı daha var: “Siz mübarek Üstad’ımızı Halep’te görmüş olan Mustafa’nın selam ve hürmetleri...” Bediüzzaman’ın Halep’e gitmesi Eski Said döneminde, muhtemelen Şam yolculuğu sırasında olması gerekiyor. Ahmed Ramazan, bir de Kerkük’ten, hususen Kerkük Türkçesinden bahseder Hz. Üstad’a…

MEKTUBUN TAMAMI 

ahmedramazan_saidnursi_mektup.jpg

Bismihi Sübhanehu

Esselâmu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuhu ebeden daimen,
Çok müşfik, çok sevgili mübarek üstadım!

Evvelen: İstifsar-ı hatırla mübarek ellerinizden öper, hürmetler ederek dua ve himmetlerinizi beklerim.

Saniyen: Siz mübarek üstadımızdan ayrıldıktan sonra Malatya’da bir hafta kaldım. Ve Alaziz’e giderek Hulusi Bey’i gördüm. Bir Asâ-yı Musa, eski harfle bir de Siracünnur aldık. Sonra Diyarbakır’a giderek oranın da risalelerini vererek parayı kendileri göndermek üzere Mardin’e hareket ettim. Havanın yağmurlu, yolların da kapalı olması sebebiyle Cizre’ye gidemedim. Irak’a gittim ilk önce Duhok’ta Şeyh Nureddin oğlu Şeyh Mahmud’u ziyaret ettim, siz üstadıma ve kardeşlere selam ve hürmetleri vardır. Cizre’ye gidecek olan Sözler mecmuasını bu zatla gönderdim. Molla Hamza Duhok’a yakın bir yerdedir, fakat yolların kış dolayısıyla kapalı olmasından gidemedim. İnşallah yarın giderim. Şeyh Mahmud’un bundan birkaç ay evvel Hicaz’a gönderdiği bir adet İşârat-ül İ’caz tefsiri, ora uleması tarafından fazla beğenilerek; “böyle bir tefsir-i Kur’an şimdiye kadar görmedik” binlerce nüsha bastırarak dağıtmışlar. Duhok’tan sonra Erbil’e geldim, kardeşlerin ısrarı üzerine bir hafta kaldım. Elhamdülillah günden güne kardeşler çoğalıyor. Orada Şeyh Salih oğlu Şeyh Muhiddin selam ve hürmetlerini takdim ediyor. Ayrıca kardeşlere selam eder, hürmetle mübarek ellerinden öperek dualarınızı bekliyoruz

Salisen: Erbil’den sora Kerkük’e geldim. Maşallah burası daha faal, Risale-i Nur’u okuyan ve istifade eden fazla, çünkü buranın Türkçesi bizim Türkçeye daha yakın. Bütün kardeşler selam ederler. Ayrıca dualarınızı beklerler. Şeyh Cemil Talabani, Şeyh Rıza El Vaiz selam ve hürmetlerini takdim eder, dua talep ederler.

Burada cemiyet reisinin pederi Şeyh Rıza El Vaiz’in bir şiirini takdim ediyorum:
Zuhur etti iki zat-ı mukaddes
Hasan El Benna Arapta ve Türkte Nursi
Bu iki muhteremler daim olsa cihan ıslah olur
Çıkmaz bed ses
Rıza, et bunlara hayırlı dualar
Duadan ma’ada yoktur bir ses.

On gün Kerkük’te kaldıktan sora Bağdat’a geldim. İki gündür Bağdat’a yerleşmiş bulunuyorum. Şeyh Emced Zahavi cemiyetinden bir oda verdiler. Yalnız Emced Efendi Pakistan’a kongreye gittiğinden burada yoktur. Şubat sonuna gelecekmiş. Hacı Fuad Alusi selam ve hürmetlerini takdim eder. Ayrıca siz mübarek üstadımla Halep’te görüşmüş olan ve şimdilik burada cami imamı molla Mustafa selam ve hürmetlerini takdim ederek dualarınızı bekler.

Hamisen: Mektuplar devamlı olarak buralara geliyor. Ve üç takım risale isteniyor. Bir kısmı çok acele istiyorlar. Arapça ve Türkçe bütünü, ayrıca varsa bir takım İşârat-ül İ’caz tefsiri, mümkün olursa bastırırız.

Muhterem üstadım mektubu o şirin ve güzel yazıyla yazamadığımdan müteessirim bundan bir an evvel kurtulmam için dua ve himmetlerinize çok ihtiyacım olduğundan bu biçareyi dualarınızda unutmamanızı yalvarıyorum. Bütün kardeşlere selam eder, duanızı beklerim.

Dualarınıza muhtaç, kusurlu biçare talebeniz Ahmed Ramazan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum