Said Nursi'nin TC Kimlik numarası kaç?

Said Nursi'nin TC Kimlik numarası kaç?

Yıllarca sürgün hayatı yaşayan Said Nursi resmi nufüs kayıtlarında nasıl yer alıyor? Said Nursi bugün yaşasaydı TC kimlik numarası kaç olurdu? İşte resmi kayıtlar

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-Araştırmacı-Yazar Mehmet Selim Mardin, Bediüzzaman Said Nursi'nin nüfus bilgilerini inceledi. Devletin resmi kayıtlarını araştıran Mardin, kayıtların tutarsızlığını gözler önüne sererken, farklı nüfus kütükleri de Bediüzzaman'ın sürgün hayatına ışık tutuyor. İşte Mardin'in araştırması:

Bediüzzaman'ın resmi nüfus kayıtları

Bediüzzaman ve ailesinin nüfus bilgileri ile ilgili olarak devlet kayıtlarında ciddi manada verilere rastlayamıyoruz. Nedenine gelince, eski nüfus kayıtları yeni kabul edilen latin harflerine çevrilince birtakım zorluklarla karşılaşılmış olması ve bu konuda ciddi ve iyi bir çalışmanın ortaya konulamamasıdır. Bu sıkıntı sadece konumuzla alakalı Bediüzzaman’ın ailesi ile de sınırlı değildir. Vatandaşlarımızın nüfus kayıtları sağlıklı olarak en çok yaklaşık yüz elli sene öncesi verilerine dayanabiliyor.

Soyadı kanunu çıkınca 'Okur' oldu

Bediüzzaman’ın nüfus kayıtlarından ilki Bitlis’in ilçesi Hizan’a bağlı Nors köyü ile başlar. Nurs diye telaffuz edilen bu köyün adı Kepirli diye değiştirilmiş ancak yıllar sonra yine resmen Nurs olarak kayda geçmişti. Bu ilk kaydı incelediğimizde en çok Bediüzzaman’ın doğum tarihi dikkatimizi çeker. H.1288 ve M.1872 olarak kayıtlı olan bu tarihin doğru olmadığı, gerek Bediüzzaman’ın beyanları ve gerekse çeşitli araştırmalardan anlaşılıyor. İşte yazımızın girişinde ifade ettiğimiz gibi nüfus kayıtlarının maalesef iyi çalışılmadığı veya çeviri yapılırken yanlışlıklar yapıldığı açıktır. Bu kaydın tescilinin de 04.08.1906 tarihinde yapıldığı göz önünde bulundurulduğunda iddiamız kuvvet kazanmaktadır.

Bediüzzaman ve ailesinin soyadı kanun çıktıktan sonra “Okur" soyadı ile tescillenmiştir. Ancak sadece kardeşi Abdülmecid efendi Ünlükul soyadını almıştır. Yani isminin anlamını kendisine soyadı seçmiştir.

Bediüzzaman‘ın Cumhuriyet döneminde ikinci nüfus kaydı Kastamonu’da görülmektedir. 1936 yılında mecburi ikamete tabi tutularak, aynı zamanda nüfus kaydı da Kastamonu ili Merkez ilçe Arız mahallesine nakledilmiştir.

Bediüzzaman’ın devlet nüfus kayıtlarında en son bilgilerine Afyonkarahisar ili Emirdağı ilçesi Çilli mahallesinde rastlıyoruz. "Ankara’daki CHP hükümeti Denizli Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat kararına rağmen, Said Nursi’nin Afyon’un Emirdağ ilçesinde zorunlu iskana tabi tutulmasını emretti ve daha önce Kastamonu’ya aldığı nüfus kaydını bu defa Emirdağ’a nakletti”.


Afyon ve Kastamonu vilayetleri kayıtlarında Bediüzzaman’ın baba adı Mirze diye geçmektedir. Halbuki Bitlis kaydına bakıldığında “Mirza”diye yazıldığı görülecektir.

Sonuç itibariyle; devlet nüfus kayıtlarına bakarak yaptığımız bu ufak çaplı araştırmadan anlaşılıyor ki, Bediüzzaman’a hayatında rahat vermeyenler resmi kayıtlarında bile gerçekleri gizlemeye çalışmışlardır. Bunun açık örneğini isminde yaptıkları tahrifattan da anlıyoruz. Bediüzzaman’ın ismi SAİD iken nüfus kayıtlarına ısrarla Sait diye geçmiştir. Temennimizi, devlet nüfus kayıtlarının gerçeklere uygun tanzim edilmesi yolunda gerekli girişimlerin yapılması konusunda dile getirelim.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.