Said Nursi'nin soyağacına ODTÜ'den itiraz geldi

Said Nursi'nin soyağacına ODTÜ'den itiraz geldi

Prof. Ceylan'ın Radikal'deki çıkışı şaşkınlıkla karşılandı...

Risale Haber-Haber Merkezi

ODTÜ Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Ceylan, Bediüzzaman Said Nursi'nin soy ağacını açıklayan Prof. Ahmet Akgündüz'ü eleştirdi.

Zaman zaman Bediüzzaman Hazretleriyle ilgili yazılar yazan Ceylan, Radikal gazetesindeki yorumunda soy ağacı çalışmasında olumsuz çıkarımlarda bulundu.

Ceylan'ın yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

"Tarih profesörü Ahmet Akgündüz düzenlediği bir basın toplantısında, çok hayırlı bir iş yaptı: Said Nursi'nin Kürt değil, Peygamber soyundan geldiğini iddia etti. Bu sonuca 35 yıllık bir araştırma sonucunda vardığını söyledi. Böylece üstatlarının Kürt olmasından rahatsız olan birçok Nurcu, bu tarihi hakikatin ortaya çıkmasından sonra derin bir nefes almıştır. Gerçi Nursi'nin şimdilik sadece Arap olduğu kanıtlandı. Bir sonraki araştırma, onun aslında Türkoğlu Türk olduğunu ispatlayacaktır. Şu an, onun Kürt olmadığı gerçeği onlara fevkalade bir huzur sağladı.

Ne yazık ki, Bediuzzaman Said Nursi hakkındaki araştırmalarıyla tanınan sosyolog yazar Müfid Yüksel, 15 Aralık Yeni Şafak gazetesinde yayınladığı bir makaleyle, bu huzuru bozdu. Makalenin başlığı "Bir sülale-i maruf eye nisbetim yoktur" şeklindeydi. Bu söz bizzat Said Nursi'ye aittir. Bugünkü dilimizde anlamı ise: "Herkesçe bilinen bir aileye mensup değilim." Müfid Yüksel, bu alıntı ile yetinmeyerek, aynı makalede, Nursi'nin bu sözünü teyit eden, yani 'seyyid' veya 'şerif olmadığını belirten ifadelerini, dayandığı kaynakları belirterek aktarıyor. Ne yazık ki, Prof. Akgündüz 35 yıllık araştırmasında, M. Yükselin elindeki kaynaklara ulaşamamış.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Said Nursi Ve Soy Ağacı