Said Nursi'nin Selanikli Yahudi Emanuel Karasso'yu kaçıran görüşmesi

Said Nursi'nin Selanikli Yahudi Emanuel Karasso'yu kaçıran görüşmesi

Payitaht Abdülhamid dizisinde iki yahudi karakterden biri olan Emanuel Karasso, Bediüzzaman Said Nursi ile de görüşmüştü

Ahmet Bilgi'nin haberi:

RİSALEHABER-TRT 1'de yayınlanan Payitaht Abdülhamid dizisinde iki yahudi karakteri dikkat çeker. Bunlardan biri Emanuel Karasso, diğeri de Theodor Herzl'dir. Her ikisi de Siyonizmin önde gelen isimlerindendir. Her türlü hile ve entrikayı kullanmaktan çekinmeyen bu ikiliden EmanuEl Karasso, Bediüzzaman Said Nursi ile de görüşmüştü. Selanik'te gerçekleşen o görüşmeyi Bediüzzaman'ın talebesi merhum Abdülkadir Badıllı şöyle anlatmıştı:

BİR ÇOK İTTİHATÇININ MASON OLMASINA VESİLE OLDU

"İkinci Meşrutiyet döneminde Selânikli Yahudi milletvekili ve Hahambaşı ve Makedonya Rissurt (Risorta) locasının Üstâdı azamı ve İttihad Terakki Cemiyetinin bir çok adamlarının masonluğa girmelerine vesile olmuş olan Emanuel Karasso, Bediüzzaman Said Nursi'nin şöhretini ve halk üzerindeki acîb te’sir ve nüfuzunu duyduğu için; onun gibi büyük bir dahiyi, görüşerek musahhar etmek ve kendi menhus emellerine alet ettirmek için, Bediüzzaman’la görüşme talebinde bulunur. 

SAİD NURSİ İLE GÖRÜŞTÜ SOKAĞA FIRLADI

Bediüzzaman bu isteği kabul ettiğini bildirir. Bunun üzerine dessas bir Yahudi masonu olan Karasso bu görüşme hazırlığını yapar. Bediüzzaman ile uzun bir görüşme hazırlığını yaparak buluşmaya gelmişken ve her çeşit çareler, yollara baş vurarak onu teshir edeceği ümidiyle bu görüşmeyi taleb etmişken; çok az bir görüşme ve sohbetten sonra, pür heyecan dışarı fırlıyarak kaçmış. Onu bekleyen aynı zihniyet ve niyetteki arkadaşları, ona: “Ne oldu? Neden görüşmeyi bu kadar çabuk bitirdin?” diye soranlara, Yahudi Karasso Pür heyecan: “Aman sormayın, biraz daha kalsaydım, nerede ise beni Müslüman edecekti” şeklinde mağlubiyet ve perişaniyetini telâş içinde itiraf etmiştir.

Bu hadise hakkında, Bediüzzaman’ın eski ve yeni kitap ve makalelerinde herhangi bir işaret, ifade kaydedilmemişse de; lâkin onun sağlığında yazılan tarihçelerinde, bu mevzuyu kendisi de görmüş, herhangi bir itiraz veya tashih cihetine gitmemiştir. O halde hadise doğrudur. Ancak bu görüşmenin Selanik’te mi, yoksa İstanbul’da mı olduğu hakkında kesin bir bilgi mevcud olmamakla birlikte, Büyük Tarihçe-i Hayat bu görüşmenin Selanik’te vaki olduğunu kaydeder."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.