Said Nursi'nin 'Ölüm Nimettir' sözünü yaşayan adam

Said Nursi'nin 'Ölüm Nimettir' sözünü yaşayan adam

Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur'da ölüm bir nimettir diyor. Bu sözü duyan bir çok kişi için ölümün nimet olması ve ölüm nasıl nimet olur sorusu merak konusu. Endonezya'da yaşayan 145 yaşındaki adam ise buna güçlü bir örnek...

Haber Yorum: Serdar Aslan
RİSALEHABER –
Bediüzzaman Said Nursi hazretleri İşaratü'l-İ'caz adlı eserinde Bakara Suresi 28. Ayetinin tefsirini yaptığı kısımda “Ölüm nasıl nimet olur ve ne suretle nimetlerin sırasına dahil edilmiştir?” sorusuna verdiği cevabın bir örneği Endonezya’da yaşandı.

Ölümün bir nimet olduğunun 145 yaşındaki örneği

Endonezya'da Mbah Gotho isimli bir adam, tam 145 yaşında olduğunu iddia ediyor. Üstelik elindeki bütün kayıtlar da bunu doğruluyor. Sabah'ın haberine göre yaklaşık 20 yıl önce kendisine mezar yeri satın aldığını söyleyen Gotho, artık yaşamak istemediğini, yaşamaktan bıktığını anlatıyor.

Kayıtlardaki doğum tarihi 31 aralık 1870 olan adam, dokümanların doğru olması halinde dünyanın en yaşlı insanı olmaya hak kazanıyor.

Gotho'nun, Nijeryalı 171 yaşında olduğunu iddia eden ama resmi kayıtlarla doğrulanmayan James Olofintuyi ve 163 yaşında olduğunu söyleyen Etiyopyalı Dhaqabo Ebba'nın kervanında yer alacağa benziyor.

145-yasindaki-endonezyali.jpg

ÖLÜM BİR NİMETTİR

Bediüzzaman konu ile ilgili olarak ihtiyarlıkta dünya hayatının dahi sorumluluklarını yerine getirmekten aciz insanların ölmeyi istediğini bu yüzden de ölümün bir nimet olduğunu şu cümlelerle vurguluyor:

İhtiyarlık yüzünden öyle bir dereceye gelenler var ki, tekâlif-i hayatiyeye kàdir olamaz, daima ölümünü isterler. İşte bunun için, ölüm nimettir.”

Said Nursi hazretlerinin ölümün bir nimet olması hususunda verdiği cevap şöyle:

Sual - Ölüm nasıl nimet olur ve ne suretle nimetlerin sırasına dahil edilmiştir?

Cevap - Evvelâ: Ölüm, saadet-i ebediyeye mukaddemedir; bu itibarla nimet sayılabilir. Çünkü nimetin mukaddemesi de nimettir. Nitekim vâcibin mukaddemesi vâcip, haramın mukaddemesi haramdır.

Saniyen: Ölüm, muzır hayvanlarla dolu bir hapisten geniş bir sahrâya çıkmak gibidir. Binaenaleyh, ruh, ceset kafesinden çıkarsa necat bulur.

Salisen: Ölüm olmasaydı, küre-i arz nev-i beşeri istiab edemezdi ve nev-i beşer müthiş perişaniyetlere maruz kalırdı.

Rabian: İhtiyarlık yüzünden öyle bir dereceye gelenler var ki, tekâlif-i hayatiyeye kàdir olamaz, daima ölümünü isterler. İşte bunun için, ölüm nimettir.

www.RisaleHaber.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum