Said Nursi'nin müsbet hareketi manevi cihattır

Said Nursi'nin müsbet hareketi manevi cihattır

Ankara Ulucanlar Cezaevi konferans salonunda “Said Nursi ve Müsbet Hareket Paneli” düzenlendi

Risale Haber-Haber Merkezi

Risale Akademi ve Nur Vakfı tarafından Ankara Ulucanlar Cezaevi konferans salonunda “Said Nursi ve Müsbet Hareket Paneli” düzenlendi.

Faal durumdayken Nur talebelerinin de hapis yattığı cezaevindeki programda Medrese-i Yusufiyeye sık sık vurgu yapıldı.

Mehmet Şahin'in sunuculuğunu yaptığı program Mehmet Evren'in Kur'an-ı Kerim okuması ile başladı. Ardından açış konuşmalarına geçildi.

SAİD NURSİ'NİN MÜSBET HAREKET DURAKLARI

Nur Vakfı Temsilcisi Münir Yükselmiş: Üstad müsbet hareket üzerinde önemle durmuş ve hayatında da uygulamıştır. Günümüzde hadiselerin çözümleri Risale-i Nurlarda. İttihad-ı İslamın temelleri bu tür güzel programlardan geçiyor.

Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek: Risale-i Nur okuyanların en sağlam adresleri cezaevleri olmuştur. Bediüzzaman Hazretlerinin en fazla kaldığı yerlerden biri de hapishanelerdir. Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin hareket noktaları var. Cezaevlerinde gardiyanlarla, birarada olduğu katillerle, yönetimle, hakkını savunmayla ilgili müsbet harekete dair çok önemli örnekler vermiştir.

Köyü de müsbet hareket durağıdır. Annesine kaliteli sorualar sorar. Anne-baba-çocuk ilişkisine dair önemli ipuçları vardır.
Diğer müsbet hareket durakları medreseler, Medresetüzzehra talebi, Horhor medresesi, Mardin'de ilk tutuklanışı, siyasete ve siyasetçilere karşı geliştirdiği tavır, devlet ve bürakrasiye dair tutumu, sürgünde, esir kampında takındığı tutum.
Bunlar iyi irdelenmesi halinde günümüze dair önemli çözümler olduğu görülecektir.

MANEVİ CİHADIN EN ÖNEMLİ TARZI MÜSBET HAREKETTİR

"Manevi cihadın en önemli tarzı müsbet harekettir" diyen Prof. Dr. Mehmet İpçioğlu'nun yönettiği panel konuşmaları şöyle:

Prof. Dr. Bilal Sambur: “Müsbet hareket, hapishaneleri Medrese-i Yusufiyeyye çevirme hareketidir. Günümüz insanının en önemli sorununun ne olduğunu bilmemesidir. Said Nursi zor zamanların adamıdır. Bu zor günlerde nasıl müsbet hareket edileceğini bizlere göstermiştir. Müsbet hareket her zaman asli problemlere odaklanmayı, teferruatta boğulmamayı, aynı zamanda sözünü söylemeyi ve reçete sunmayı gerektiriyor. Üstad Bediüzzaman insan-iman-İslam’ı buluşturuyor ve böylelikle bir müsbet insan modeli geliştiriyor. Said Nursi hep kışkırtılan, rotasından çıkartılmak istenen birisi olmuş, mezarında bile rahat bırakılmamış, eserleri yasaklanmış, bireysel hakları elinden alınmış ama o hiçbir zaman müsbet hareketin dışına çıkmamıştır. İnsanın müsbet hareketin dışına çıkmaması ve kaymaması için, aczini ve sınırlarını bilmesi, rıza-yı İlahiyeye bağlı kalması gerekir. Bediüzzaman’ın müsbet hareketinde rıza-yı İlahiyeye göre iman hizmeti esastır. Aksi müfsitliktir, bozulmadır. Burada anahtar kavram hizmettir. Hizmetin salih olması, hiçbir şeye alet olmaması gerekir. Bir başka kavram da ümittir. Müsbet harekette tek dayanak Allah’tır. Aksi davranış, isyan ve dejenerasyondur. Müsbet bir dilimizin olması gerekiyor. O da kavl-i leyyindir. Bu nedenle Bediüzzaman Risale-i Nurlar ile iman hizmetini ve mesajını, açıklık ve şeffaflık esasına göre açık ve net olarak insanlara ulaştırma gayretinde olmuştur. İman hizmeti, insanlık hizmetidir. Allah’ın rızasını hedeflemektir. İnsanı hiçbir şekilde çürütmemektir. Üstad buna şefkat prensibi diyor. Bu nedenle kendisine zulmedenlere masum yakınları zarar gelmesin diye beddua bile etmiyor, hidayet temenni ediyor.”

MÜSBET HAREKET, ALLAH’IN RIZASINA UYGUN OLARAK SÜREKLİ HAREKET HALİNDE OLMAKTIR

Doç. Dr. Ahmet Yıldız: Mavi Marmara olayı ile müsbet hareket arasında bir ilgi kurulabilir mi? Evet kurulabilir. Algı konusunda zahiri değil, hakiki sebeplere bakmamız ve pozitif algımızın oluşması gerekir. Aksi halde sebeplerle problemimiz var demektir ve sebeplere tesir verme gibi garip bir durumla karşı karşıya geliriz. Başımıza gelen her hadisede sabır ve şükür sarkacı üzerinde tutum almamız gerekir. Said Nursi, keyfi sürgüne tabi tutulmuş, affa rağmen sürgünü sona erdirilmemiş, haberleşmesi ve insanlarla görüşmesi engellenmiş, özel hayatı yok sayılmış, ibadet hürriyetine tecavüz edilmiştir. Bediüzzaman haksızlığı hak dava edenlere karşı dava açmaz, masumlara zarar gelmemesi için siyasetten uzak durur, mutlak bir şiddetsizlik halinde bir tutum alır. Risale-i Nurlar muhteşem bir şeydir. Hapis hayatını nasıl bir müsbet hayata çevirdiğini hepimiz biliyoruz. Ne kadar takipçinizin ve ne kadar ekonomik gücünüzün olduğu ve kimlerle ilişkili olduğunuz iman hizmeti ile ilgili değildir. Müsbet hareket, Allah’ın rızasına uygun olarak sürekli hareket halinde olmaktır. Sivil itaatsizlik hak ihlalleri doğuruyorsa, bu müsbet hareket olmaz. Emniyetsizlik ortamında hangi güce sahip olursanız olun, müsbet hareket edemezsiniz. İman hizmeti hiçbir şüpheyi kaldırmaz. Mavi Marmara zulme seyirci kalmama hareketiydi, reddetmeydi: ‘Silah kullanmıyorum ama kabul de etmiyorum, aracım yok ama bu bir isyan değil, ben sadece sebeplere başvururum, Allah muvaffak eder’ demektir.”

RİSALE-İ NUR HAPİSHANELERİ MEKTEP HALİNE GETİRMİŞTİR

Safa Mürsel: “Problemlerimizin çözümü konusunda Risale-i Nurlar ortadadır. Rus ve Fransız ihtilali hapishanelerden başlamıştır. Türkiye’de de ideolojik ve anarşik bir toplum oluşturmak için fırsatlar verilmiştir. Risale-i Nurlar bu zalimce açılan kapıları kapatmış ve mektep haline getirmiştir. Türkiye’de böyle bir değişimin yapıldığı bir dönemdeyiz. Şimdi hapishanelerde eğitimler ve kurslar veriliyor. Müsbet hareket, her alanda hakkı, adaleti, sabrı gerektiren bir davranıştır, vicdanlı olmak, haksızlığa karşı durmak, sabır ve şükür içinde olmaktır. Bediüzzaman zulmedenlere vazifelerini hatırlatmak suretiyle kendisini zulümden korumak istiyor. İnancını yaşamaya devam ediyor, kendisine dayatılanları da kabul etmiyor, zulüm kanunlarını da tesirsiz hale getiriyor. 1500’den fazla mahkemeye çıkarıldıkları halde Risale-i Nur talebeleri arasında emniyeti ihlal edici hiçbir hareket olmamıştır. Hep müsbet hareket tarzını seçmişlerdir. Bu nedenle şiddet dışı davranışlarla çözüm aramak, kişisel, sosyal ve siyasi hayatımızda, problemlerimizin çözümünde barışçı ve müsbet yollara müracaat etmek bir zarurettir.”

MÜSBET HAREKETİN KAYNAĞI KUR’AN VE SÜNNETTİR

Eğitimci ve Siirt Eski Milletvekili Öner Ergenç: “Günümüzde müsbet hareketin referansı Said Nursi ve Risale-i Nurlardır. Müsbet hareketin iki temel kutsal kaynağı vardır. Bunlardan birisi Kur’an, diğeri Sünnettir. Peygamberimizin Taif’te kendisine zulmedenlere beddua etmemesi gibi Bediüzzaman da beddua etmemiştir. Yine Peygamberimizin emrine uyarak kavl-i leyyin ile tebliğde bulunmuştur. Dostlara karşı mürüvvetkarane, düşmanlara karşı da sulhkarane davranmayı seçmiştir. İmani meselelerin münakaşa suretinde tartışılmaması, avamın reislerinin çürütülmemesi, muallimlerin Allah’tan bahsetmemeleri gibi konularında insanları isyana ve karşı harekete değil, müsbet harekete sevk etmiştir. Müsbet hareket, ifrat ve tefritten kaçınmak ve sırat-ı müstakim üzere olmaktır. Bütün işlerimizde Hz. Allah’ın rızasını esas almak, asayişi muhafaza etmek, ülkemizde huzur, sevgi ve güven ortamı oluşturmaktır.”

Foto Galeri için TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.