Said Nursi'nin mahkeme tutanakları nerede?

Said Nursi'nin mahkeme tutanakları nerede?

o dönemde meşhur kim varsa hepsinin mahkeme tutanakları elimizde var. ancak Bediüzzaman'ın yok

Risale Haber-Haber Merkezi

Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Âdem Ölmez, Bediüzzaman Said Nursi'nin yargılandığı Divan-ı Harb-i Örfî tutanaklarının olmadığını söyledi. Ölmez, "o dönemde meşhur kim varsa hepsinin mahkeme tutanakları elimizde var. ancak Bediüzzaman'ın yok" dedi.

Mehmet Akif Memmi'nin TV111'de sunduğu programa katılan Ölmez, "Bediüzzaman'dan başka o süreçte kimler yargılanmıştır? Ne kararlar verilmiştir? Bu bilgilere ulaşabilmemiz mümkün mü?" şeklindeki soruyu cevaplayan Ölmez, bu mahkemeye ait tutanakların çok sınırlı bir kısmının bulunduğunu ancak asıl kaynağın Celal Bayar Arşivi olarak bilinen arşivde hâlâ tarihçiler tarafından incelenmeyi beklediğini dile getirerek, "Konyalı Vehbi Efendinin, Derviş Vahdeti'nin o dönemde meşhur kim varsa hepsinin mahkeme tutanakları elimizde var. Bediüzzaman Said Nursi'ye ait Divan-ı Harb-i Örfî tutanağı yok. Ama diğerlerinin tutanakları var. Bediüzzaman Said Nursi'ye ait bir takım çevresini dolaşan evraklar elimizde var" şeklinde konuştu. 

Daha önceki dönemlerde bu arşivde çalışabilmemin herkes için mümkün olmadığını belirten Ölmez; umudunun önümüzdeki dönemde bu arşiv üzerine yapılan çalışmaların artması olduğunu ifade etti.

31 Mart Olayı'nın Cumhuriyet tarihi boyunca resmi söylem için ideolojik bir araç gibi kullanıldığını belirten Ölmez; bu nedenle o dönem hakkında sağlıklı tarihî bilgi elde etmenin ve yorum üretmenin güçleştiğini; fakat yakın zamanda yapılacak yeni çalışmalarla 31 Mart'ın, Divan-ı Harb-i Örfî yargılamalarının detaylarının ve bizim de onlara bakışımızın daha farklı noktalara kayacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum