Said Nursi'nin Kur'an'ı anlatan kitabını İnönü yasaklattı

Said Nursi'nin Kur'an'ı anlatan kitabını İnönü yasaklattı

Nursi’nin eserlerine getirilen yasak ve toplatma kararlarına dair yeni belgeler ortaya çıktı

Bediüzzaman Said Nursi’ye 27 yıl çile hayatı yaşatan CHP’li tek parti iktidarında, Nursi’nin eserlerine getirilen yasak ve toplatma kararlarına dair yeni belgeler ortaya çıktı.

Son devrin önde gelen İslam alimlerinden Said Nursi’nin kitaplarını CHP’nin yasakladığına ilişkin yeni belgeler ortaya çıktı. CHP’nin tek parti iktidarı döneminde, Said Nursi’nin “Mucizetül Kur’an”, “Sırac’in Nur, “Hacemat-ı Sitte”, “Asa-yı Musa” ve “Gençlik Rehberi” adlı eserlerinin yayınlanması yasaklandı.

‘Arapça yazılmış, irticai’

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ve Başbakan Şemsettin Günaltay ile dönemin bakanlarının imzalarını taşıyan, sansür belgelerinde, yasaklama kararına ilişkin hiçbir gerekçeye yer verilmemesi dikkat çekiyor. Belgelere göre, ilk resmi toplatma kararı CHP hükümeti Bakanlar Kurulu’nun 11 Aralık 1947 tarihli toplantısında alındı. Said Nursi’nin “Mu’cizât-ı Kur’âniye Risâlesi”nin toplatılması kararında, risalenin ‘Arap harfleriyle yazılmış olması’ dışında, ‘irticaı teşvik edici yayın’ları da düzenleyen 1881 sayılı kanunun 2657 sayılı kanunla değiştirilen 51’inci maddesine atıf yapıldı.

Aynı kanuna dayanılarak, 25 Kasım 1944’te, “Tam Mevlid-i Şerif” ile “54 Farzlı Büyük ve Tam Namaz Hocası” da yasaklanmıştı.

YASAK NASIL KALKTI

Milli Nizam, Milli Selamet ve Refah Partisi’nde görev alan eski Adalet Bakanı İsmail Müftüoğlu Risale-i Nur eserleri üzerindeki yasağın kaldırılış hikayesini şöyle anlatıyor: “Birinci cephe hükümeti, 31 Mart 1975 tarihinde kuruldu. Biz de o hükümette Adalet Bakanı olduk. Önceki tüm AP hükümetlerinde, risale-i nur neşriyatı yasak kitaplar listesinde idi. Bakan olduktan sonra, kitapların yasak kitaplar listesinden çıkarılması için bir genelge yayınladık ve tüm il ve ilçe savcılıklarına talimat verdik. Bir müddet sonra, Yargıtay Başsavcısı gönderdiğimiz tamimin tam aksi, bir tamimle bahis konusu kitapların yasak kitap olarak takip edilmelerini istemişti. Durumu öğrendikten sonra, ikinci bir tamim ile Yargıtay Başsavcısının göndermiş olduğu tamimlerin toplatılıp, derhâl bakanlığımıza iade edilmesini ve ilk tamimimiz muvacehesinde işlem yapılmasını bildirdik. Yargıtay Başsavcılığı’na da giderek, ‘Yeniden tamim göndermeye devam ederseniz, o zaman toplayacağımız tamimlerinizin paketini masanıza değil, münasip göreceğimiz bir yere koyarız’ dedik ve ayrıldık. Bize karşı cephe aldılar. HSYK’yı çalışamaz hale getirmeye çalıştılar. Biz de HSYK’yı  devre dışında tutarak, savcılar görevlendirdik. Başa çıkamayınca havlu attılar.”

İşte o YASAK kararları

yasak1.jpg

“Saidi Kürdi tarafından yazılıp Arap harfleriyle teksir edilmiş olan ‘Mucizetül Kur’an’ adlı kitabın dağıtılmasının yasak edilmesi ve mevcutlarının toplattırılması; İçişleri Bakanlığı’nın 7/11/1947 tarihli ve 13311-22/63663 sayılı yazısı üzerine Bakanlar Kurulunda kararlaştırılmıştır.”

yasak2.jpg

“Saidi Kurdi Bediüzzeman, diğer adı Saidi Nursi tarafından Arap harfleriyle yazılmış olan ‘Sıracınnur’ ve ‘Hacematı Sitte’ adındaki kitapların herhangi şekil ve suretle basılmış ve basılacak olanlarının dağıtılmasının yasak edilmesi ve elde edileceklerinin toplattırılması.(...)

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
9 Yorum