Said Nursi'nin kardeşlik mesajları TBMM'den yankılandı

Said Nursi'nin kardeşlik mesajları TBMM'den yankılandı

Dünya Kardeşlik Haftası TBMM'nin gündemindeydi

İbrahim Mert'in haberi:

RİSALEHABER-Dünya Kardeşlik Haftası TBMM'nin gündemindeydi. Hafta dolayısıyla konuşan milletvekilleri Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaşı Veli ve Bediüzzaman'dan örnekler verdi.

KARDEŞLİK EN KUVVETLİ ZİNCİR

Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin Şeyh Said'e cevabını aktardı:

"Kardeşlik, insanlığı ve Müslümanları birbirine bağlayan en kuvvetli zincirdir. Değerli arkadaşlar, “kardeşlik” tabirinin iki önemli manası bulunmaktadır. Birincisi: İnsanlık kardeşliği. Din, ırk ve başka bir kayıtla bağlı olmaksızın Kur’an’ın vurguladığı insanlıktan kaynaklanan kardeşliktir. Bu kardeşlik manası, Müslüman, gayrimüslim bütün insanlar için geçerlidir. Kur’an’da bütün insanların Hazreti Adem’in nesli olmak açısından kardeş olduğunu ifade eden ayet de buna işaret etmektedir. “Ey insanlar, biz sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık. Sonra da birbirinizi tanıyasınız diye milletlere ve kabilelere ayırdık.” Yani, kısaca, Yunus Emre’nin dediği gibi “Yaratılanı severiz, Yaradan’dan ötürü.”

"İkincisi ise Müslümanlar arasındaki İslam kardeşliğidir. "Gerçekten müminler kardeştirler." mealinde ve Hucurat suresindeki ayet bunu söylemektedir. Anadolu insanını birbirine bağlayan en önemli bağ İslam kardeşliğidir. Mevcut olan birlik ve beraberliğin temelinde de yine eskiden kalma iman ve İslam bağı bulunmaktadır. Bu ruhun tesiriyle Osmanlıya bağlanan  Müslümanlar ve bu arada şarkın imanlı ahalisi asırlarca İslam’a bayraktarlık yapan Türk milletine, İslam'ın kahramanı ve Müslümanların ağabeyi olarak bakmışlardır.

ÇOĞU PEYGAMBERLERİN ŞARKTA GELMESİNİN İŞARETİ

"Allah’ın çoğu peygamberleri şarka göndermesi işaret ediyor ki şarkı uyandıracak ve terakki ettirecek sadece ve sadece din duygusu ve İslam kardeşliğidir. Asrısaadet ve Osmanlı dönemi buna örnektir.
Burada büyük mütefekkir Cemil Meriç’in sözlerini hatırlatmak istiyorum: “Bu ülkenin ırklarını tek ırk, tek kalıp, tek insan hâline getiren İslamiyet olmuş. Biyolojik bir vahdet değil bu, ne kanla ilgisi var ne kafatasıyla. Vahdetlerin en büyüğü, en mukaddesi, ister siyah derili, isterse sarı.... İnsanlar kardeştir. Aynı şeyleri sevmek, aynı şeyler için yaşamak ve ölmek; Türk’ü, Arap’ı, Kürt’ü, Arnavut’u düğüne koşar gibi gazaya koşturan bir inanç. Gazaya yani irşada bin yıl beraber ağlayıp beraber gülmek.” Kardeşliğin tarifini Cemil Meriç böyle yapıyor.

BEDİÜZZAMAN'DAN ŞEYH SAİD'E

"Yine, büyük alim Bediüzzaman, geçmişte Şeyh Said'e şu hakikatleri haykırmıştır: “Türk milleti, asırlardan beri İslamiyet’in bayraktarlığını yapmıştır. Çok veliler yetiştirmiş ve şehitler vermiştir. Böyle bir milletin torunlarına kılıç çekilmez. Biz Müslüman’ız, onlarla kardeşiz; kardeşi kardeşle çarpıştırmayınız. Bu şeran caiz değildir. Kılıç, harici düşmana karşı çekilir, dâhilde kılıç kullanılmaz. Bu zamanda yegâne kurtuluş çaremiz, Kur’an ve iman hakikatleriyle tenvir ve irşat etmektir. En büyük düşmanımız olan cehaleti izale etmektir. Teşebbüsünüzden vazgeçiniz; zira, akim kalır, bir kaç cani yüzünden binlerce kadın ve erkek telef edilebilir. Yaptığınız mücadele kardeşi kardeşe öldürtmektir ve neticesiz kalacaktır. Çünkü Türk-Kürt birdir, kardeştir. Türk milleti bin senedir İslâmiyet’e bayraktarlık etmiş, dini uğrunda milyonlarca şehit vermiştir. Binaenaleyh, kahraman ve fedakâr İslam müdafilerinin torunlarına, Türk milletine kılıç çekilmez ve ben dahi çekmem.” demiştir.

"Değerli arkadaşlar, terör zehrinin panzehri İslam kardeşliğidir. Önemle şunu belirtmek istiyoruz ki hakiki bir Müslüman, samimi bir mümin hiç bir zaman anarşiye, teröre ve bozgunculuğa taraftar olmaz. Dinin şiddetle yasakladığı şey, fitne ve anarşidir. Çünkü anarşi hiç bir hak tanımaz, insanlık seciyelerini ve medeniyet eserlerini canavar hayvanlar seciyesine çevirir.

"Bu kahraman millet ve onun şanlı ordusu ebede kadar İslam'ın bayraktarı olmaya devam edecektir. Bu orduyu yıpratıp Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmak isteyen Avrupalılar da, Amerika da, şuursuzca İslam düşmanlarının ekmeğine yağ süren bazı komşu devletler de perişan olacaklardır. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve kahraman ordusu muvakkat arızalarla farklı noktalara çekilmiş olsa bile, iman nuru ve Kur’an’ın ışığıyla yine İslam'ın elinde elmas bir kılıç olarak kalmaya devam edecektir. Sözün özü şudur değerli arkadaşlar: Türkiye Cumhuriyeti devleti; ordusu, milleti ve vatanıyla kıyamete kadar Allah’ın inayetiyle ayakta kalacaktır.

"MEŞREBİMİZ MUHABBETTİR" DİYEN SAİD NURSÎ...

Yine Dünya Kardeşlik Haftası münasebetiyle söz isteyen AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, şunları söyledi:

Dünya, hoşgörü ve kardeşlik ahlakını, kardeşlik hukukunu, sevgi ve muhabbeti Anadolu'nun büyük ustalarından öğrendi. Yüzyıllardır bütün dünyaya seslenen "Gel, yine gel, ne isen öyle gel." diyen Mevlâna'dan, "Yaratılanı hoş gör, Yaradan'dan ötürü." diyen Yunus Emre'ye, "Kâinatın mayası muhabbettir. Meşrebimiz muhabbettir." diyen Bediüzzaman Saidi Nursî'ye, "Sakın incitme canı, yıkarsın arş-ı rahmânı." diyen Alvarlı Efe'den, "İncinsen de incitme." diyen Hacı Bektaş Veli'ye kadar daha ismini sayamadığım bu topraklarda yeşeren Anadolu'nun birçok manevi mimarlarının mesajı tüm insanlığı muhabbetle kucaklamıştır. Bu yüce gönüllü insanlar, kalpleri sevgi ve muhabbet hamuruyla yoğurulan Anadolu erenleridir. Yine, insanı varlık âleminin odak noktasına koyan ve insan sevgisini evrensel boyuta taşıyan halk ozanı Ruhi Su'nun ifade ettiği "İnsan olan insan gelsin beriye / Kimi kara, kimi çalar sarıya / Aslolan insandır bakma deriye / İnsana muhabbet, cana muhabbet" dörtlüğünü paylaşmadan geçemeyeceğim.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
3 Yorum