Said Nursi’nin Hindistan müjdesi gerçekleşiyor

Said Nursi’nin Hindistan müjdesi gerçekleşiyor

İİKV tarafından 2012 yılından beri devam eden Hindistan programları kapsamında 2016 yılı için hazırlanan programlar Hindistan'ın dört ayrı bölgesinde dört ayrı kurumla birlikte gerçekleştirilen programlarla devam etti

Risale Haber – Haber Merkezi

Hindistan’ın dört ayrı bölgesinde ve dört ayrı kurumunda Risale-i Nur ve Bediüzzaman’ın fikirleri konuşuldu. Hindistan’ın güneyinde bulunan Jamia Markaz ve Kerala Üniversitesi ile ortasında bulunan Mumbai Üniversitesi ve kuzeyinde bulunan Lucknow Nadvatul Ulema’da 5-14 Şubat 2016 tarihlerinde bir dizi konferans, toplantı ve seminerler düzenlendi.

5-6 Şubat 2016, Jamia Markaz, Kalikat, Kerala Eyaleti

Hindistan’ın, Müslümanlara yönelik en büyük eğitim kurumlarından birisi olan Jamia Markaz Ssaquafathi Ssunniyya bünyesinde bulunan üç ayrı kurumda üç ayrı Risale-i Nur programı düzenlendi. Öncelikle Dava Kolejinde, elli kişilik özel proje sınıfında Risale-i Nur ve İslam Dünyasındaki Önemi konulu bir panel düzenlendi. Ardından Medical Kolejde, tıp öğrencilerine Risale-i Nur ve Kâinat üzerine bir panel ve son olarak da Dava ve Şeriat İlimleri master öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin katıldığı yaklaşık bin kişilik bir katılımcı ile Bediüzzaman ve Risale-i Nur konulu panel gerçekleştirildi. Bu panel ve konferanslara, Ürdün’den Dr. Mamoun Jarrar, Mekke’den Seyyid Nebil Baz ve İstanbul’dan Prof. Dr. İsmail Latif Hacınebioğlu ve Recep Kazım Akın gibi isimler katıldı.

foto_galeri-002.gif

8-9 Şubat 2016, Kerala Üniversitesi, Trivandum, Kerala Eyaleti

Hindistan’ın güneyinde bulunan Kerala Eyaletinin en büyük üniversitesi olan Kerala Devlet Üniversitesi tarafından organize edilen Beşinci Uluslararası Risale-i Nur Konferansı “Risale-i Nur’da Eğitim ve Ahlak” konulu iki günlük uluslararası bir sempozyum düzenlendi. 50 kadar tebliğin sunulduğu sempozyuma Suudi Arabistan, Ürdün, Cezayir, Malezya, Cezayir, Bangladeş ve Hindistan’ın birçok bölgesinden akademisyenler katıldı. Katılımın yoğun olduğu konferansa özellikle Hindistan’ın çeşitli üniversitelerinden binlerce kilometre mesafeden gelen master ve doktora öğrencilerinin katılımı dikkat çekti. İngilizce ve Arapça dillerinde gerçekleştirilen ve zaman zaman Kerala bölgesinin yerel dili olan Malayalamca sunumların yapıldığı konferansta Bediüzzaman’ın eğitim, ahlak, kâinatı okuma ve imana ait görüşleri hakkında birbirinden kaliteli tebliğler sunuldu. Özellikle Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin Medreset-üz Zehra projesi üzerine sunulan ve karşılaştırmalı tebliğler dikkat çekti. Konferansta kurulan Risale-i Nur kitap standı ayrıca büyük ilgi çekti ve Risale-i Nurlar okurlara ve araştırmacılara ulaştırılmış oldu.

Açılış konuşmasını Kerala Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. N. Veeramanikandan yaptığı konferansta açılış tebliği Kerala Üniversitesi İslam Çalışmaları bölümünden Dr. Ashraf A. tarafından sunuldu. Konferansa, üniversitenin diğer bölümlerinin katılımın yanı sıra çeşitli milletvekillerinin de katılması dikkat çekti. Konferansın ardından, Kerala Eyaleti Eğitim Bakanı P. K. Abdu Rabb makamında ziyaret edilerek, kendisine konferans ve Risale-i Nur hakkında bilgi verildi. Ayrıca Milli eğitim bakanına İngilizce dilinde Risale-i Nur Külliyatı hediye edildi.

Konferansa Türkiye’den Risale-i Nur Külliyatını Arapçaya tercüme eden İhsan Kasım Salihi, Faris Kaya, İİKV İcra Kurulu Üyeleri Cemil Şanlı ve Hakan Gülerce, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Latif Hacınebioğlu, Mekke’den Seyyid Nebil Baz, Ürdünden Dr. Mamoun Jarrar, İİKV’den Said Özadalı ve Recep Kazım Akın katıldılar.

10-11 Şubat 2016, Mumbai Üniversitesi, Mumbai, Maharaştra Eyaleti

Hindistan’ın Delhi’den sonra ikinci büyük kendi olan Mumbai’de Mumbai Devlet Üniversitesi tarafından iki günlük “Bediüzzaman ve Barış İçinde Yaşama Pratiği” konulu iki günlük uluslararası bir konferans düzenlendi. Bu konferans Mumbai Üniversitesi tarafından düzenlenen ikinci konferans olması hasebiyle ayrıca önem taşımakta idi. Açılış konuşmasını yapan sempozyum koordinatörü Prof. Mohd Shahid Khan, konferansın üniversitelerinde ikinci defa gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti. İlkine göre daha büyük bir salonda gerçekleştirilen ve katılımın yine yoğun olduğu konferansta Bediüzzaman’ın günümüz sosyal problemlerine sunduğu çözümler tartışıldı. İngilizce, Arapça ve Urduca dillerinden oluşan 23 adet ilmi tebliğin sunulduğu konferansa, Ürdün, Suudi Arabistan, Türkiye ve Hindistan’ın çeşitli bölgelerinden akademisyenler katıldı. Ayrıca konferans boyunca Risale-i Nur kitaplarının sergilendiği standa yoğun ilgi oluştu.

11-15 Şubat 2016, Nadwatul Ulama, Lucknow, Uttar Pradesh Eyaleti

On binlerce öğrencisi olan ve Hindistan’ın en büyük medreselerinden birisi olarak tanınan Darul-uloom Nadwatul Ulema’da dört günlük bir Risale-i Nur eğitim programı düzenlendi. Eğitim dâhilinde, bu medresede, Risale-i Nur’un ders kitabı olması veya müfredata girmesi için özel bir toplantı yapıldı. Nursi üzerine özel çalışma yapacak otuz öğrenci ile Arapça dilinde gerçekleştirilen Risale-i Nur eğitim programına İhsan Kasım Salihi, Seyyid Nebil Baz, Said Özadalı ve Nureddin Candemir katıldılar.

Bediüzzaman’ın Hindistan Müjdesi gerçekleşiyor

“Bugüne kadar Hindistan’da gerçekleştirilen 15 programın meyvelerini almaya başlıyoruz” diyen İİKV yetkilileri şunları kaydetti:

“Yüzlerce Hindistanlı akademisyen Hindistan içi, diğer ülkeler ve Türkiye’deki sempozyum ve konferanslara Risale-i Nuru derinlemesine okuyarak tebliğler ile katıldılar. Şuana kadar vakfımıza konferanslara katılan akademisyenlerden ve konferansların organize edildiği okullardan Risale-i Nur üzerine yazılan 2 adet doktora tezi, 4 master tezi, 1 adet sempozyum tebliğler kitabı, 1 adet de üniversite dergisi özel sayısı yayımlandı. Ayrıca doktora tez çalışmaları ve kitap hazırlıkları devam etmektedir. Bunların hepsi Rabbimizin lütfundandır.

Bediüzzaman’ın “Hint İslam’ın ‘müstaid bir veledi’dir.” sözleri ile andığı Hindistanlı kardeşlerimizin Risale-i Nur’un Hindistan’da okunması ve anlaşılması noktasında büyük hizmetler ettiğini müşahede ederek Rabbimize şükrediyoruz.”

İİKV 2012 yılından beri Hindistan’da çeşitli etkinlik ve programlar gerkçekleştiriyor. Gerçekleştirilen programlar ise şöyle:

2012 yılında;

Delhi Jawaharlal Nehru Üniversitesi’nde,

Kalikat Darul Huda İslam Üniversitesi’nde

Jamia Markaz Medreseleri’nde,

2013 yılında;

Delhi Jamia Millia İslamia’da

Hyderabad Osmaniye Üniversitesi’nde,

2014 yılında;

Aligarh Muslim Üniversitesi’nde,

Delhi Jawaharlal Nehru Üniversitesi’nde (ikinci defa)

Lucknow Nadwatul Ulema’da,

Keşmir İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde

2015 yılında;

Kolkata Üniversitesi

Mumbai Üniversitesi’nde

2016 yılında;

Kerala Devlet Üniversitesi,

Mumbai Devlet Üniversitesi (ikinci defa),

Jamia Markaz (ikinci defa)

Lucknow Nadvatul Ulema (ikinci defa)

foto_galeri-002.gif

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum