Said Nursi'nin geçmişi Cizre'ye dayanıyor

Said Nursi'nin geçmişi Cizre'ye dayanıyor

Cezire (Cizre'nin eski adı) beylerinden bir zat şehrin alimlerinden iki büyük alimi, Bitlis tarafına, Nurs köyüne...

İbrahim Mert'in haberi:

RİSALEHABER-ÖZEL

Bugünlerde sık sık gündeme gelen Cizre, alimleri ve medreseleriyle ünlü bir şehirdir. Tarihte bir çok büyük zatın yetiştiği Cizre'nin Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin atalarının da şehri olduğu görüşü var.

Bu konuda ciddi araştırmalar yapan Bediüzzaman Hazretlerinin merhum talebelerinden Abdülkadir Badıllı ağabey, Mufassal Tarihçe-i Hayat adlı eserinde Bediüzzaman'In neseb ve sülalesine dair bölümde ayrıntılı açıklamalara yer vermiş.

Badıllı ağabey, Necmettin Şahiner'e ve daha sonra kendisinin araştırması ile teyit edilen Cizre bağlantısına dair şu açıklamayı yapıyor:

Bu mevzuu Bediüzzaman'ın Amcazadesinin oğlu olan Molla Davud'un oğlu Hacı Kamil ve Hacı Çerkes'ten bizzat ben de dinledim. Şahiner'e göre Bediüzzaman Said Nursi'nin sülalesi şöyledir. 

Babası Mirza, onun babası Ali, onun babası Hızır, onun babası Mirza Halid, onun da babası Mirza Reşan'dır. Şahiner'in Nurs Yolu kitabında ise tarihin bir gününde Cezire (Cizre'nin eski adı) beylerinden bir zat şehrin alimlerinden iki büyük alimi, Bitlis tarafına, Nurs köyüne, halka ilim öğretmeleri için gönderdi. Bu köye gelen iki kardeş cami ve medreseler yaptırarak halkı irşad ve tenvire koyuldular. Çevre köylerin gençleri ve çocukları bu medreselere koşmaya başladı.

Zamanla çıplak dağlar yeşillendi. Dicle'nin kolları gittikleri yerlere ilimle birlikte hayat da götürdüler. Bu iki kardeşin neslinden Mirza Reşan, Hızır, Mirza Halid ve Ali namlarında dört zat dünyaya geldi. "Ali Efendi'nin beş evladı vardı. Bunlar; Hacı, Mahme, Kulis, Fatma ve Mirza idi."

Yine Şahiner'in üçüncü bir tespiti de Halen Burdur'da hayatta olan Bediüzzaman'ın bir yeğeni (İsmi Hamiliye olup şimdi haytta değildir A.B) "Bizim aslımız Alişan Paşa soyundandır" tarzındadır. 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum