Said Nursi'nin Gebze Kaymakamına mektubu

Said Nursi'nin Gebze Kaymakamına mektubu

Bediüzzaman Said Nursi'nin Gebze Kaymakamlığına Ankara’dan gönderdiği mektup, medyada geniş yer bulmuştu...

RisaleHaber-Haber Merkezi

BEDİÜZZAMAN'IN SON 60 GÜNÜ

Akşam Gazetesi 21 Şubat 1960 Cuma günkü nüshasında hususi muhabirinin gönderdiği haberi “intikam alabilirim” sözlerine dikkat çekerek vermiştir.

kupur1.jpg

kupur2.jpg

kupur3.jpg

“Nursi: “İntikam alabilirim.” dedi.

İzmit. Hususi. Cumartesi. Said-i Nursi Gebze Kaymakamlığına Ankara’dan postaya verilmiş iki daktilo sayfası tutan ve yer yer eski Türkçe ayetler bulunan bir mektup göndermiştir. Bu mektupta Said-i Nursi üç jandarma erinin kılık ve kıyafeti üzerinde durarak karakola götürmeyi istemelerinden şikâyet etmekte ve sonunda şöyle demektedir:

“28 sene gavurlara benzememek için inzivayı ihtiyar eden bir İslam fedaisiyim. ‘Onlar gibi başına şapka giyeceksin. Bütün İslam ulemasına muhalefet edeceksin.’ diyenlere karşı koydum. Yüzde on zındık ve dinsiz yüzünden doksan masuma zarar gelmemesi için dâhildeki asayişi korumaya çalıştım. Nur derslerine herkesin kalbinde bir yasak bırakmak için çalışanlara Kur’an-ı Kerim ders vermiştir. Yoksa bugün de 28 senelik zalim düşmanlarımdan intikamımı alabilirim."

“Kaymakamlığın bu mektubu Savcılığa vermesi muhtemeldir.”

***

Aynı gün bu haberi Son Posta Gazetesi daha detaylı olarak vermiştir.

kupur4.jpg

kupur5.jpg

kupur6.jpg


“Nursi’nin Gebze Kaymakamına yolladığı mektup

“İzmit 20. (Hususi Muhabirimizden) Said-i Nursi, Gebze kaymakamlığına daktilo ile yazılmış iki sahifelik bir mektup göndermiştir. Mektubunda eski Türkçe âyetler de vardır. “Ve Bismillahi Sübhane” diye başlayan bu mektubunda Said-i Nursi kendisini üç jandarma erinin kılık kıyafeti ve başına şapka giymediği için karakola götürmek istemesinden şikâyet etmekte ve şöyle demektedir:

“Ben 50-60 senedir küfrü mutlaka karşı imana hizmet etmek ve küfrü mutlakın neticesi olan anarşistlikten milleti kurtarmak için bütün kuvvetimle imanımın hizmetindeki ihlâsın neticesi olan asayişi muhafaza ile bir cani yüzünden 10 masumu zulmünden kurtarmak için rahatımı, şerefimi, haysiyetimi, hatta lüzum olsa canımı feda etmekte her bir tazyike manasız, lüzumsuz şeylere karşı sabrı tahammül ettim.”

“Said-i Nursi İstanbul işgali sırasında İngiliz başkumandanına İslamiyet'in şerefi için idam tehdidine rağmen 5 para kıymet vermeyip karşı koyduğunu ileri sürerek şöyle söylemektedir:

“28 sene gavurlara benzememek için inzivayı ihtiyar eden bir İslam fedaisiyim. ‘Onlar gibi başına şapka giyeceksin. Bütün İslam ulemasına muhalefet edeceksin.’ diyenlere karşı koydum. Yüzde on zındık ve dinsiz yüzünden doksan masuma zarar gelmemesi için dâhildeki asayişi korumaya çalıştım. Nur derslerine herkesin kalbinde bir yasak bırakmak için çalışanlara Kur’an-ı Kerim ders vermiştir. Yoksa bugün de 28 senelik zalim düşmanlarımdan intikamımı alabilirim.” diye mektubunu bitirmiştir.