Said Nursi'nin Emirdağ evi bu yıl açılacak

Said Nursi'nin Emirdağ evi bu yıl açılacak

Emirdağ Belediye Başkanı Cengiz Pala sorularımızı cevapladı

Röportaj: Kemal Benek-RisaleHaber

Uzun yıllar Emirdağ'da sürgün hayatı yaşayan Said Nursi'nin hatırasının yaşatmak isteyen Emirdağ Belediyesi Bediüzzaman Said Nursi evi inşa ediyor. Emirdağ Belediye Başkanı Cengiz Pala sorularımızı cevapladı:

Said Nursi evini yapma projeniz çok büyük ilgi gördü...

Bütün hemşerimlerinden Allah bin kere razı olsun. Böyle bir hizmete biz de nail olduğumuz için kendimizi mutlu hissediyoruz. Risale Haber'e de gösterdiği ilgi ve alaka için çok teşekkür ediyorum.

Bu fikir nasıl gelişti?

Biliyorsunuz Üstadımızın Emridağ'da uzun süreli çileli bir yaşamı var. Çok önemli hatıraları var. Emirdağ'da Üstadımızın öğrencileri de var. Onlardan bilgiler aldık. Diğer ağabeylerimizinden bilgiler aldık. Geniş bir mimar ekibiyle çalışarak Üstadımızın burada yaşadığı evi bire bir inşallah Yorgun Dede diye bilinen bir mevkiye inşa edeceğiz.

Neden Yorgun Baba mevkii?

Orası, Üstadın öğrencileriyle orada toplandığı, bir takım bilgileri öğrencileriyle paylaştığı ve dua ettiği bir alan. O alanı faal hale geçirdik.

Evi sıfırdan mı yapacaksınız?

Sıfırdan ama birebir aynısını yapacağız.

Bediüzzaman'ın çarşı merkezinde kaldığı evi vardı. Onun durumu ne şu anda?

O evi zamanında sahiplenememişiz. Orayı yıkmışlar dükkan olarak yapmışlar.

O orjinal hali yok zatan...

Evet. Ama biz yeni yere o zamanki halinin aynısını yapacağız.

said_nursi_emirdag_ev.jpgEmirdağ bu konuda biraz geç halde herhalde...

Yıllarca inanan insanların olmaması, maneviyata sahip olmaması... Çünkü bu tür işler herkesi ilgilendiren şeyler değil.

Yönetimi kastediyorsunuz...

Tabi. Çok şükür artık Emirdağ'ın önü açıldı. Memleketimiz için her şeyin en iyisi yapılacak.

Bu evin inşaası ile birlikte hareketlenme başlayacaktır.

Amacımız da o zaten. Nur talebelerini de misafir etmek bizi her zaman mutlu eder.

Açılışı ne zaman yapacaksınız?

Projenin ihalesine çıktık. Sanıyorum Mart gibi tam faaliyete geçireceğiz. Buralar soğuk olduğu için havaların düzelmesini bekliyoruz. Üstadımızın eşyaları da var biliyorsunuz. O eşyaları da yeni yapılan yerde sergileyeceğiz. Açılışı şöyle düşünüyorum; 1 Ağustos 1944 Üstadımızın Emirdağ'a ilk giriş tarihi. Bu tarihin anısına inşallah 1 Ağustos 2012'de geniş kapsamlı bir programla açacağız.

Nasıl bir program düşünüyorsunuz?

Üstadın adına inşallah bir mevlid okutacağız. Bu işe gönül veren bütün hemşerilerimi burada ağırlamak istiyorum. Bu hizmete destek veren bütün hemşerilerimden Allah bin kere razı olsun. Bizim sizlerin, onların dualarına ihtiyacımız var. Dualarınızı eksik etmeyin.

GÜL BAHÇESİ DE OLACAK

Fen İşleri Müdürü Vecdi Yürük de Said Nursi evini inşa etme kararından sonra çok müsbet tepki aldıklarını söyledi. Geçmiş kadastro bilgilerinden yararlanarak evin boyutunu bile aynen yapacaklarını hatırlatan Yürük, söz konusu alan gül bahçesi de yapacaklarını açıkladı.

Belediye Başkanı Cengiz Pala ile birlikte Bediüzzaman Said Nursi'ye yıllarca hizmet etmiş Mahmut Çalışkan ve Ahmet Urfalı'yı ziyaret ederek bu projeyi anlattıklarını belirten Yürük, "Mahmut Çalışkan sevinç gözyaşlarıyla karşıladı. Bizlere dua etti. Seneler sonra böyle bir hizmetin gerçekleşmesine çok sevindi. Duygusal bir ortam oluştu" dedi.

www.RisaleHaber.com