Said Nursi'nin de yazdığı 'Şark ve Kürdistan' gazetesini iki Boşnak çıkarıyordu

Said Nursi'nin de yazdığı 'Şark ve Kürdistan' gazetesini iki Boşnak çıkarıyordu

Müfid Yüksel, 1908'de yayına başlayan gazetenin yayıncılarına dikkat çekti

Risale Haber-Haber Merkezi

Araştırmacı yazar Müfid Yüksel, Bediüzzaman Said Nursi'nin de yazdığı "Şark ve Kürdistan" gazetesini Bosna Hersekli iki Boşnağın çıkardığını söyledi.

Sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmede geçmişteki birliğe vurgu yapan Yüksel, "1908'de Hakkarili Mehmed Fuad Bey Kürtler nâmına Selanik'teki Salah Gazetesine Arnavutları muhatap alan açık mektup gönderebiliyordu.Bugün? Osmanlı, en zayıf olduğu 20. Yüzyıl başında bile, en Batı'daki Arnavut, Boşnak'la en doğudaki Kürdü rahatlıkla bir araya getirebiliyordu. 1908'de İstanbul'da Bediüzzaman'ın da yazdığı "Şark ve Kürdistan" gazetesini Hersekli iki Boşnak çıkarıyordu. Bu kadar birbirimize yakındık" dedi.

Said Nursi'nin "Kürtler yine muhtaçtır" başlıklı gazete yazısı

Yüksel'in bahsettiği "Şark ve Kürdistan" gazetesinde Said Nursi de yazmıştı. İstanbul'a ilk geldikten sonra 1908 Mart’ında, Sultan Abdülhamid Han’a Kürtlerle ilgili müracaat eden Said Nursi, Mabeyn’e dilekçe vermişti. O zaman gündeme getirdiği meseleler bugün bile güncelliğini korumaktadır. Said Nursi'nin Sultan İkinci Abdülhamid’e dilekçe olarak verdiği görüşleri bilahere Şark ve Kürdistan Gazetesi'nde "Kürtler yine muhtaçtır" başlığı ile yayınlanmıştı.

(İlgili yazı için tıklayınız)

Şark ve Kürdistan Gazetesi

1908 yılında yayın hayatına başlayan ikinci Kürd gazetesi olan “Şark ve Kürdistan”, İstanbul’da yayınlanıyor ve 15 günde bir çıkıyordu. 4 sayfa çıkan gazetenin tüm sayıları Kürtçe ve Türkçe olarak yayınlandı. Yayın hayatının kaç sayı sürdüğü bilinmeyen “Şark ve Kürdistan” gazetesinde ağırlıklı olarak işlenen iki konu, Kürdistan ve Bosna-Hersek idi.

Genelde o dönemler İstanbul’da çıkan Kürtçe ve diğer dillerdeki gazete ve dergiler belli bir cemiyet tarafından ve ona bağlı olarak çıkartılırken, “Şark ve Kürdistan” gazetesinin hiçbir cemiyet ile organik bağı tesbit edilememiş, herhangi bir cemiyet ile organik bağının mı olduğu veya tamamen bağımsız çıkan bir gazete mi olduğu anlaşılamamıştır. 

Gazeteyi çıkaran kurucu kadro şu isimlerden oluşuyor: Hersekli Ahmed Şerîf (sorumlu yazıişleri müdürü), Malatyalı Bedrî (başyazar) ve Hersekli İsmail. (Kaynak: İbrahim Sediyani)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.